Heti hírek -újdonságok érdekességek röviden

A coffein az italodban természetes?

A fogyasztók a világban egyre inkább előnyben részesítik az italokat ,és élelmiszereket ,amelyek csak természetes alapanyagokat tartalmaznak.A kávé ,a tea ,a kóla ,az energiaitalok és az egyéb koffein tartalmú italok a világ legnépszerűbb termékei közé tartoznak.Az élelmiszer szabályozással foglalkozó hivatalok megkövetelik a coffein feltűntetését az összetételben a címkéken,de eddig nem kellet megjelölni ,hogy a coffein természetes vagy szintetikus eredetű.A tudósok egy gyorsabb és egyszerű módszert fejlesztettek ki ,amellyel ki tudják mutatni a coffein eredetét.A teszt különbséget tesz a szénizotópok között ,amelyek a természetes növényi coffeinben találhatók ,és a szintetikus ,laborban előállított coffein között ,amely ásványi olaj eredetű molekuláris elemeket tartalmaz. A mindössze 15 perc alatt elvégzett elemzések közül 4 esetben találtak szintetikus coffeint annak ellenére ,hogy a címkén természetes eredet szerepelt.

A jelentés az American Chemical Society (ACS) Analitikai Kémia című folyóiratában jelent meg.

Furcsa naturista étkezési szokások Amerikában

Új szokás van kialakulóban Amerikában!! .Az ínyencek keresik a legjobb alapanyagokból készült ételeket,a legesztétikusabb desszerteket ,de néhányan visszatérnek a  természethez ,és az ott található vadon növő ehető növényekhez.Vidéki ,vagy városi közösségek rendszeresen keresnek ehető növényeket.A “legelésző” életmód terjed ,egyre több ember keresi az ehető növényeket az erdőkben az utcákon ,és a parkokban ,mint a pitypang ,a rókagomba ,és a bogyók.Mi több egyes éttermek is felvették kínálatukba a helyi ,szezonálisan növő alapanyagokat. Az embereknek azonban ,akik az új táplálkozást választják nagyon óvatosnak kell lenniük-mondta  Karen Snetselaar, Ph.D., biológia professzor.Sok növény ,és gomba mérgező ,vagy vannak olyan részei amelyek mérgezőek.A vad petrezselyem például úgy néz ki mint a mérgező bürök.A környezet is szerepet játszik ,hiszen a növények felszívják a talajból a mérgező anyagokat ,vagy a levelükön a növényvédő  szerek maradványai találhatóak.A professzor asszony ,jó tanáccsal is szolgál a kezdő legelészőknek. ( 🙂  ) Ne az iPhonjaik képeire hagyatkozzanak ,mert a finom különbségeket ott nem ismerik fel. Egy tapasztalt szakértőtől tanulják meg a növények ismeretét,lehetőleg ne a mérgekkel teli városi parkokban keressék az élelmüket ,hanem a távoli ,még érintetlen helyeken,végül ellenőrizék ,hogy a természetvédelmi területeken nem ütközik-e törvénybe legelésző tevékenységük.

Új Immun-System Sensor meggyorsítja a fertőző betegségek diagnosztizálását

Egy olcsó új orvosi szenzor rendelkezik azzal a lehetőséggel ,hogy meggyorsíthatja a fertőző betegségek diagnózisát ,a súlyos immunhiányos állapottól az egyszerű megfázás észleléséig.

A miniatűr érzékelő akkora mint  egy felnőtt hüvelykujján a köröm ,vérből vagy egyéb testnedvekből pár csepp kell a működéséhez ,és az immunrenszer legfontosabbn elemét a különböző fehérvérsejteket azonosítja.Egyszerűen használható lenne orvosi rendelőkben ,újszülött osztályokon ,a betegek otthonában,katasztrófa helyszíneken ,vagy háborús övezetekben.A sejtszámlálás alacsony költségű megoldását jelentené a diagnózis ,az ellátás ,és az ellenőrzés területén olyan esetekben ,mint az immunrendszeri betegségek ,allergiák ,az AIDS ,a rák kölönbözű típusai és egyéb betegségek,” mondta Manish Butte, MD, PhD, aki a feltalálók csapatát vezeti.Butte gyermekgyógyász és  immunológus a Lucile Packard Gyermekkórházban.Kutatásait az inspirálta ,hogy egy gyorsabb módszert vezessen be az újszülöttek súlyos ,kombinált immunhiányos betegségének megállapítására.A jelengi szűrési módszer 3-6 hétig tart ami alatt az újszülöttek életveszélyes fertőző betegségeket kaphatnak.Ezzel szemben az új érzékelővel 15 perc alatt felismerhető a T-sejtek kórosan alacsony száma ,ami a betegséget fémjelzi.

Egyik lehetséges alkalmazása a szenzornak a bosszantó orrfolyással járó betegségek diagnosztizálása. Az orvos csak pár csepp mintát venne az orrváladékból ,és a különböző típúsú fehérvérsejtek számábak emelkedéséből el tudná dönteni ,hogy allergiáról ,sinusitisről ,vagy egy banális nátháről van-e szó.A prototípus ára 60 dollár ,és egyszerű elektronikai eszközökből állítható össze. A költség a tömeges gyártás esetén sokkal alacsonyabb lenne.Összehasonlítás képpen a sejtek számlálására használt laboratóriumi eszközök költsége több tízezer dollár.

Az érzékelőt könnyen lehetne használni olyan súlyos esetekben a fertőzések gyors szűrésére ,mint a szervátültetések ,súlyos veseelégtelenség ,vagy immunrendszer gátló gyógyszerek szedése esetén mint a rheumatoid arthritis.Az érzékelőkkel ezek a betegek úgy tudnák ellenőrizni az immunrendszerúket ,mint a cukorbetegek a vércukorszíntjüket.

Mossuk ki a szájat ezüsttel , nehezen kezelhető szájfertőzések esetén

A Candida albicans ,és a Candida glabrata által okozott szájfertőzések kezelésére egy új módszert dolgoztak ki Professor Mariana Henriques, (University of Minho) vezetésével .Ezek a gombák nem kímélnek se fiatalt ,se időseket ,és rendkívűl nehéz a kezelésük.A kutatók remélik ,hogy nano méretű  ezüstöt tartalmazó  szájvízzel ,vagy a protézisek anyagába integrált ezüsttel-preventív módon -sikereket érnek el.

A kutatók különböző méretű nano részecskékkel végeztek vizsgálatokat , utánozva a  száj természetes környezetét , és azt találták ,hogy mindegyik részecskeméret hatékony volt a gombák ellen. A szájpenész ,és a fájdalmas fogászati sztomatitiszt okozó fertőzés ,minden 10 műfogsort viselő  ember közül 7-et érint.Ezeket a fertőzéseket igen nehéz kezelni ,mert a mikroorganizmusok biofilm formájában vannak jelen a szájban.

A Candida fertőzések ellen hatékony ,új módszert kell kifejleszteni ,mivel ezek gyakran   ellenállóak a hagyományos terápiákkal szemben.Az ezüst nano részecskék hatékony alternatív terápiának tűnnek ,és mivel vizes közegben stabil kolloid oldatot lehet létre hozni belőlük ,a távolabbi cél az ezüst nano részecskéket tartalmazó terápiás szájvíz kifejlesztése.

Forrás: ScienceDaily