Hat mágikus növény

Hat mágikus növény hangzik a cím, de mégis mitől mágikus ez a hat növény? Természetesen attól, hogymeghosszabbítja az életet. Na nézzünk hogyan.

Öregedés egyenlő hallásvesztés, csontritkulás, a bőr megereszkedése, a látás romlása, és ez csak néhány kiragadott példa, mert az öregedésre is igaz, hogy ami elromolhat, az el is romlik. Mi pedig mindent megpróbálunk megtenni, amiről azt hisszük hatékony.

Az egész folyamatot azonban a tudomány nyelvén is le lehet írni. Vagyis leírhatók az öregedéssel összefüggő kémiai folyamatok több kaszkádba rendezve.  Ezeket a kaszkádokat jelátviteli utaknak nevezik a tudósok, és ezek az útvonalak azonosan szabályozzák az öregedés ütemét szervezetek széles körében legyen szó az emberről, vagy akár az élesztőről.  Ha ezeknek a folyamatoknak bármely lépését megállítjuk vagy csak késleltetjük máris nyert ügyünk van.

Miért említettem éppen az élesztőt. Az élesztő az egyik legjobb modell ha a sejtek öregedését akarjuk vizsgálni, és ez azért van mert a sejtek szintjén az öregedés előrehaladtával összefüggő történések hasonlóak az élesztőben mint az emberben. Tehát a kémiai folyamatok olyanok mintha emberi sejteken vizsgálnánk őket.

Az élő szervezetekben az öregedéssel kapcsolatban lejátszódó folyamatok közül  néhány aktiválódása előnyős számunkra. Ezeket az útvonalakat anti -aging vagy élethosszabbító útvonalaknak nevezzük.

Egyéb jelátviteli utak pedig meggyorsítják az öregedést vagyis pro-aging utak.

Minden ilyen útvonal gátlódik vagy aktiválódik hormonok vagy más anyagok hatására.

A tanulmány hat növényi kivonatról mutatta ki, hogy potenciális eszközök lehetnének az idős korral együtt járó krónikus tünetek és betegségek lassításában. Mert

  • utánozzák a kalória megvonásos diéta öregedést késleltető hatását az élesztőben
  • gyenge stressz hatás segítségével lassítják az élesztő öregedését
  • sokkal hatékonyabban megnövelik az élesztő élettartamát mint bármely más eddig vizsgált anyag
  • késleltetik az öregedést az egyes betegségekkel kapcsolatos jelátviteli utakon
  • az egyik kivonat a hatását egy eddig ismeretlen új módon fejti ki
  • az élethosszabító hatás az élesztőtől eltérő életformáknál is valószínű

Magának a tanulmánynak természetesen nem az a címe, hogy “Hat mágikus” növény. A leírás  teljes bonyolultságában  ITT olvasható!

A kutatók még hozzáteszik, hogy a hat növény az emberi fogyasztás szempontjából biztonságos, a leírás szerint azonban nem vizes, hanem etanolos kivonatokat használtak a vizsgálathoz.

Kiemelkedően hatékonynak bizonyult  a fehér fűzfa (Salix alba ) kivonat,  és a többiek se voltak rosszak:

Cimicifuga racemosa -Fürtös poloskavész

Valeriana officinalis-macskagyökér

Passiflora incarnata-golgotavirág

Ginkgo biloba-páfrányfenyő

Apium graveolens – közönséges zeller

Legtöbbjük könnyen elérhető számunkra lehet próbálkozni, de sajnos az emberre vonatkozó dózisról semmit sem tudok mondani a cikk kapcsán.