Gondolatok a változatos táplálkozás és az emberi bélflóra gazdagságának összefüggéséről !

A mez?gazdasági termelés gyakorlata nagyot változott az elmúlt ötven év alatt: jelent?sen csökkent a termékek változatossága, amit?l egyhangúbb lett a táplálkozásunk. Ennek hatását vizsgálták a kutatók.

Mark Heiman (Microbiom Therapeutics) és Frank Greenway (Pennington Biomedical Research Center) felismerték, milyen változást okoz a táplálkozás sokféleségének hiánya az emberi emészt?csatorna mikroorganizmus-közösségeiben.

A 21. század gyakori betegségei, mint a 2. típusú cukorbetegség, az elhízás és a gyulladásos bélbetegség, mind-mind a mikroorganizmusok gazdagságának csökkenésével hozhatók összefüggésbe.

A bél mikrobiomját bels? elválasztású mirigynek tekinthetjük, amely megemésztve a táplálékban lev? speciális tápanyagokat, az anyagcsere útján metabolikus jelzéseket küld a gazdaszervezetnek (az embernek).

Ebb?l következik, hogy egy er?sen specializált diéta egy id? után befolyásolja a bélcsatorna mikroorganizmusainak gazdagságát.
Tény, hogy néhány nap elegend? ahhoz, hogy a megváltozott étrend befolyásolja a mikrobiomot.

Hogyha az új étrendet az jellemzi, hogy egy vagy több makronutrienst (f? tápanyagot: például szénhidrátot – gabonafélét, cukrot) kihagy az étrendb?l, mint azt az Atkins vagy a paleo diétában (vagy a vegán diétában) láthatjuk, az embereknél lényegileg szelektálja a mikroorganizmusokat, többségbe juttatva egyes fajokat.

A mikroorganizmusok változatosságát nem lehet túlértékelni. Fontos anyagokat termelnek a gazdaszervezet számára, és a megnövelt változatosság lehet?séget ad az alkalmazkodási képesség, a fiziológiai válaszképesség növelésére.

„Minél nagyobb a jelzések repertoárja, annál valószín?bb, hogy képes lesz fenntartani a szervezet az egyensúlyt, amikor felborul az étrend” – magyarázza Heiman. „Mivel minden egyes makrotápanyagban (f? táplálék-összetev?ben: fehérjében, zsírban vagy szénhidrátban) benne van a lehet?ség, hogy a mikroorganizmusok specifikus metabolikus jelzéssé alakítsák az emésztés során, az emésztéssel létrejöv? változatosság a jelzésekben, nagyobb változatosság lehet?ségét nyújtja az adható válaszokban.”

A kutatók további kutatásokat sürgetnek: hogyan hatnak az egyes makro-tápanyagok a mikrobiomra (a mikroorganizmusok összességére a gazdaszervezetben), és miként lehetne a bélcsatorna mikrobiális diverzitását fölhasználni az emésztési betegségek személyre szabott gyógyításában.
Nem a vérminta, hanem a székletminta lesz a fontos a jöv?ben az orvosnak a metabolikus rendellenességek kezeléséhez, az egyéni diéta-el?írásokhoz.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/e-rid031516.php

Független.hu