Megint csak azzal kell kezdenem sokan, és sokféle dologra fogyasztják a zöld teát. A benne levő polifenolok különösen hatékony anyagok, antioxidáns kapacitása pedig nagyobb mint a C-vitaminé.
Vajon kinek jut eszébe az a gondolat, hogy nem mindegy mit eszik és mikor, miközben a zöld teát azért fogyasztja mert valamilyen hatást vár tőle és nem csak simán élvezeti célból. Pedig úgy tűnik el kellene gondolkodni néhány dolgon, mert a különlegesen nagy mennyiségben jelen levő fitokemikáliák már a gyomor-bélrendszerben kölcsönhatásba léphetnek az ott előforduló egyéb anyagokkal- gyógyszerekkel vagy nem gyógyszerekkel- és lehetséges hogy bár súlyosabb dolgot nem tapasztalunk, de pl. szépen lenullázzák egymás hatását.
Sajnos minden egyes interakciót lehetetlen megjósolni/modellezni/pláne egyértelműen feltárni, de most álljon itt egy kutatás: a zöld tea és a vas esete. A vas szimplán előfordulhat mint tápanyag az étkezés részeként, vagy direkt kaphatjuk gyógyszerként olyan betegségek esetén amelyek vashiányhoz vezetnek.
A zöld tea fő hatóanyagai a katekinek, a legaktívabb és leginkább tanulmányozott ezek közül az epigallocatechin-3-gallát (EGCG). Ennek a vegyületnek tulajdonítják a zöld tea jótékony hatását számos betegség esetén, beleértve az atherosclerosist, a magas koleszterinszintet, a rák számos formáját, a cukorbetegséget, és az IBD-t.
Ez utóbbi a jól ismert irritábilis bél szindróma, amely az emésztő traktus krónikus gyulladásával, hasmenéssel, fájdalommal, fáradtsággal, fogyással és számos egyéb tünettel jár együtt – köztük vashiánnyal. Ez utóbbira az IBD-s betegeknek gyakran írnak fel vaspótló gyógyszereket.
Más oldalról a zöld teában levő EGCG-nak kifejezett és jól leírható hatása van amellyel gátolni tudja a bélben a gyulladásos folyamatok fellángolását. A zöld tea jótékony gyulladásgátló hatása azonban nagyban függ a biológiai hasznosulásától. (Ez utóbbi fogalom igaz mindenre, amit valamilyen meghatározott céllal beviszünk a szervezetbe.)
A kutatók azt találták, hogy ha az EGCG-ot (zöld teát) és a vasat egyszerre fogyasztjuk, az EGCG elveszti gyulladáscsökkentő hatékonyságát, mert a tea legfontosabb hatóanyaga kötődni fog a vashoz. Az EGCG inaktiválásához már az étkezéssel egyidejűleg elfogyasztott vas mennyisége is elegendő (vörös húsok, a sötét, leveles zöldségek, beleértve a kelkáposzta és a spenót).
Összegezve:
-ha a zöld tea jótékony hatásait élvezni akarjuk ne fogyasszunk egyidejűleg nagy vastartalmú ételeket.
-ha vaspótlást szedünk bármilyen okból, nem célszerű a zöld tea egyidejű fogyasztása mert kioltják egymás hatását
– a tanulmányból leszűrt információ egyaránt hasznos lehet azoknak, akik csupán élvezni szeretnék a zöld tea általános előnyeit, valamint azoknak is, akik kifejezetten betegségek kezelésére szeretnék használni.
A kutatás az American Journal of Pathology című lapban jelent meg.
A cikk pedig íródott annak a megfontolásnak a megvilágítására, miszerint bizonyos gyógyszeres kezelésekkel egyidejűleg használt bármely egyéb kiegészítő bizony komolyan befolyásolhatja a végeredményt. A kölcsönhatások lehetősége végtelen!
Forrás: MNT Consuming iron with green tea may lessen tea’s benefits