A zöld tea és vas esete !

Megint csak azzal kell kezdenem sokan, és sokféle dologra fogyasztják a zöld teát. A benne levő polifenolok különösen hatékony anyagok,  antioxidáns kapacitása pedig nagyobb mint a C-vitaminé.

Vajon kinek jut eszébe az a gondolat, hogy nem mindegy mit eszik és mikor, miközben a zöld teát azért  fogyasztja mert valamilyen hatást vár tőle és nem csak simán élvezeti célból. Pedig úgy tűnik el kellene gondolkodni néhány dolgon, mert a különlegesen nagy mennyiségben jelen levő fitokemikáliák már a gyomor-bélrendszerben kölcsönhatásba léphetnek az ott előforduló egyéb anyagokkal- gyógyszerekkel vagy nem gyógyszerekkel- és lehetséges hogy bár súlyosabb dolgot nem tapasztalunk, de pl. szépen lenullázzák egymás hatását.

Sajnos minden egyes interakciót lehetetlen megjósolni/modellezni/pláne egyértelműen feltárni, de most álljon itt egy kutatás: a zöld tea és a vas esete. A vas szimplán előfordulhat mint tápanyag az étkezés részeként, vagy direkt kaphatjuk gyógyszerként olyan betegségek esetén amelyek vashiányhoz vezetnek.

A zöld tea fő hatóanyagai a katekinek, a legaktívabb és leginkább tanulmányozott ezek közül az epigallocatechin-3-gallát (EGCG). Ennek a vegyületnek tulajdonítják a zöld tea  jótékony hatását számos betegség esetén, beleértve az atherosclerosist, a magas koleszterinszintet, a rák számos formáját, a cukorbetegséget, és az IBD-t.

Ez utóbbi a jól ismert irritábilis bél szindróma,  amely az emésztő traktus krónikus gyulladásával, hasmenéssel, fájdalommal, fáradtsággal, fogyással  és számos egyéb tünettel jár együtt  – köztük  vashiánnyal. Ez utóbbira az IBD-s betegeknek gyakran írnak fel vaspótló gyógyszereket.

Más oldalról a zöld teában levő  EGCG-nak kifejezett és jól leírható hatása van amellyel gátolni tudja a bélben a gyulladásos folyamatok fellángolását. A zöld tea jótékony gyulladásgátló hatása azonban nagyban függ a biológiai hasznosulásától. (Ez utóbbi fogalom igaz mindenre, amit valamilyen meghatározott céllal beviszünk a szervezetbe.)

A kutatók azt találták, hogy ha az  EGCG-ot (zöld teát)  és a vasat egyszerre fogyasztjuk, az EGCG elveszti gyulladáscsökkentő hatékonyságát, mert a tea legfontosabb hatóanyaga kötődni fog a vashoz. Az EGCG inaktiválásához már az étkezéssel egyidejűleg elfogyasztott vas mennyisége is elegendő (vörös húsok, a sötét, leveles zöldségek, beleértve a kelkáposzta és a spenót).

Összegezve:

-ha a zöld tea jótékony hatásait élvezni akarjuk  ne fogyasszunk egyidejűleg nagy vastartalmú ételeket.

-ha vaspótlást szedünk bármilyen okból, nem célszerű zöld tea egyidejű fogyasztása mert  kioltják egymás hatását

– a  tanulmányból leszűrt információ egyaránt hasznos lehet azoknak,  akik csupán élvezni szeretnék a zöld tea  általános előnyeit, valamint azoknak is, akik kifejezetten betegségek kezelésére szeretnék használni.

A kutatás az American Journal of Pathology című lapban jelent meg.

A cikk pedig íródott annak a megfontolásnak a megvilágítására, miszerint bizonyos gyógyszeres kezelésekkel egyidejűleg használt bármely egyéb kiegészítő bizony komolyan befolyásolhatja a végeredményt. A kölcsönhatások  lehetősége végtelen !

Forrás: MNT Consuming iron with green tea may lessen tea’s benefits