Furcsa tudomány:a tehenek nemsokára halolajat adnak és a szelektív hallás létezik

A cím tejre vonatkozó része természetesen kicsit  túlzás , de a kutatók agyában sok minden megfordul ami egy átlagembernek eszébe sem jut.

tehenA tejben levő zsír fontos összetevő  amely jelentős hatással van a tápértékére, az állagára, az ízére . A tejtermékek jelentős forrásai a telített zsírsavaknak. Az ötlet : mivel kellene a szarvasmarhákat táplálni ahhoz  hogy a tejben több legyen a telítetlen zsírsav ezáltal a mai gondolkodás szerint egészségesebbé váljon.(Ez utóbbi fél mondattal azt hiszem nem mindenki ért egyet)Egyáltalán hogyan befolyásolja a takarmány -ha egyáltalán befolyásolja – a szarvasmarhák lipidanyagcsréjét. Szóval valamilyen gyakorlati megoldás kellene hogy a tehenek inkább halolajra hasonlító tejet adjanak  mint tejre,vagyis a tejben csökkenjenek a telített zsírsavak, és nőjön a telítelen zsírsavak leginkább az olajsav ,és az alfa -linolénsav aránya

A tejzsírok fele a tehenek emlőmirigyeiben termelődik a másik fele érkezik a takarmányokban levő zsírokból. Ezek a zsírok a bendőben telítődnek ,vagy a fermentálódott zsírsavak az emlőmirigyekben válnak telítetté.A táplálék minőségével pedig az egész folyamatot befolyásolni lehet.

A megoldás

A frissen kaszált  fű  hatására csökkent a telített palmitinsav részesedése a tejben és nőtt a telítetlen olajsav.Ha a fű széna formában került az “asztalra” már nem volt megfigyelhető ez a kedvező változás. Viszont ha fű helyett  vöröshere a táplálék kiegészítve növényi olajokkal-repce, napraforgó-megváltozik a bendő lipidmetabolizmusa ,és bendőben élő mikrobiális flóra is. Máris megnő az alfa-linolénsav koncentrációja a tejben.

Kis túlzással így lehet a tejből  halolajat előállítani – az emberi találékonyság határtalan.

Amikor az ember a szemére hányja a párjának  hogy bizonyos dolgokban szelektív a hallása FEJÉN TALÁLJA  A SZÖGET!

A férfiak és a nők szelektív hallása létező dolog ,és egy jól végzett kísérlettel még alá is lehet támasztani a kijelentést. A kutatók olyan szavakat kerestek amelyek a férfiak vagy a nők számára fontosak a társadalmi viselkedést figyelembe véve . Így került a listába a foci és a sör, meg a csokoládé és a vásárlás. (Gondolom nem nehéz kitalálni hogy a fenti szavak kiket céloztak a kutatásban.) Majd a szavakat összekeverték és 40 nőnek és 40 férfinak olvasták fel.

A férfiak átlagosan több szóra tudtak visszaemlékezni azokból amelyek nekik voltak kitalálva és nőkkel  természetesen ugyanez volt a helyzet . Szóval amikor azzal vádoljuk a másikat hogy a bevásárló listából csak a számára fontos dolgokra emlékszik ,és a krumpli mondjuk kimarad ,de sörrel teli lesz a hűtő  (vagy fordítva attól függően honnan nézzük) akkor csupán egy  megalapozott kutatás eredményét fordítjuk le  a saját nyelvünkre.

Forrás ScienceDaily, DailyMail