Furcsa tudomány: stresszoldás…..másképpen!

Egy munkával töltött stresszes nap után vajon mivel csitítjuk le az elménket? Talán egy konditeremben súlyok és gépek között ? Vagy egy pohár borral a kezünkben…. esetleg a TV elé ülve keressük a megnyugvást?

Miért nem próbálunk meg mosogatni! Ez valószínűleg senkinek nem jut eszébe! Pedig a mentális kikapcsolódás kulcsa  a mosogatás- a Mindfulness című folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A mosogatószer illata az edények tapintása és a meleg víz -mindez együtt kiválhatja a kellemes lelki állapotot.

Ha megvan az a képességünk hogy kizárjuk a negatív, vagy zavaró gondolatokat és teljes tudatunkat a jelen érzéseink és érzékeink felé tudjuk fordítani akkor csökkenteni tudjuk a szorongást és a stresszt, jobb lesz az alvásunk minősége és kisebb lesz a depresszió kockázata.

Mindezt  Adam Hanley és kollégái szerint ( College of Education’s Counseling and School Psychology Program at Florida State University) egy olyan mindennapi tevékenység segítségével érhetjük el -mint a a mosogatás.

Na persze ne csak úgy egyszerűen mosogassunk. Inkább fogjuk fel mint  egy informális szemlélődő gyakorlatot,  vagyis egy meditációt, és kizárva a külvilágot  csakis a jelen érzésekkel és gondolatokkal foglalkozzunk.

A vizsgálatban 51 diák vett részt  akiknek a fele mosogatás előtt egy leírást kapott a… mosogatásról mint folyamatról. Ők voltak a kontroll csoport. Míg a másik csoportnak mentálisan a kéz feladataira kellett fókuszálniuk.

Így aztán az egyik csoport “csak” mosogatott, míg a másik csoport érzékelte a szappan illatát, a meleg vizet és az edények tapintását ahogy mosták őket.  Az utóbbi csoportba tartozók csökkenő idegességről és növekvő szellemi inspirációról számoltak be.

A kutatók úgy gondolják más közönséges házimunkák is ilyen mentális előnnyel járnak …ha jól csináljuk őket. Az ötletek tárháza- házimunkák sokfélesége – kiapadhatatlannak bizonyul a potenciális tanulmányok  szempontjából.