A kókuszolaj hatásos a Candidával szemben

„Úgy találtuk, hogy ez a diéta hatásos a Candida kiterjedtségének csökkentésében – legalábbis egérnél” – mondja a kutatásvezet?, Carol Kumamoto, a molekuláris biológia és mikrobiológia professzora a Tufts Egyetem Orvosi karán. „Persze, ahhoz, hogy ezt a kutatási eredményt az emberi populációra is kiterjeszthessük, még további kutatások szükségesek.”

A Candida albicans a normális bélflóra része az emberben is, és néhány állatfajnál is. Egyes immunhiányos betegek és id?sek esetében, a Candida képes elhagyni a bélcsatornát, bejutni a véráramba, és kiterjedt fert?zést okozni például a vesékben, a májban, a lépben, a tüd?ben, az agyban és a szívbillenty?kben. Akiknek ilyen ‘szisztémás’ candida fert?zésük van, 40-50 százalékban belehalnak.
„Akik ezt a betegséget megkapták, nagyon betegek, általában kórházban vannak. Rákbetegekr?l, transzplantáción átesett páciensekr?l, koraszülöttekr?l, az intenzíven ápolt betegekr?l van szó (katéterrel), és többnyire id?sekr?l. A candida az egyik leggyakoribb, a vér fert?zését okozó ágens, a kórházban fekv? betegek esetében.”

Az orvosok gombaellenes gyógyszerekkel szokták megakadályozni a candidafert?zést a súlyos kockázatnak kitett betegekben, de ez a módszer nem el?nyös: hozzájárulhat a gyógyszernek ellenálló törzsek kifejl?déséhez.

El?z? kutatások arra engedtek következtetni, hogy a táplálkozás megváltoztatása, beleértve a zsír típusát és mennyiségét is, megváltoztatja a bélcsatorna mikrobiális környezetét. Az in vitro (lombikban végzett) kutatások kimutatták, hogy a kókuszolaj gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Tufts Egyetem kutatói olyan, nagy zsírtartalmú diétát terveztek, amely vagy kókuszolajat vagy marhafaggyút vagy szójaolajat tartalmazott,– illetve normális étrenden tartották kísérleti állataikat.
Az egereket 14 napig – a mesterséges candidafert?zés el?tt, illetve 21 napig a fert?zés után –  a fenti étrendeken tartották.
A 21 napig kókuszolajjal való etetés azt eredményezte, hogy azoknak az egereknek a gyomra sokkal kevesebb Candida albicanst tartalmazott. (Nagyjából tizedannyi Candida albicans -t.)

Egy másik kísérletben a kutatók a marhafaggyúval etetett egereket átállították kókuszolajra.
A diétaváltást követ? negyedik napra állapotváltozás állt be: pontosan olyannak látszott az egér emészt?rendszere, mintha kókuszolajjal etettük volna kezdett?l fogva” – mondta Kumamoto professzor.

„Most két irányban fogunk kutatni. Az egyik irány: megpróbáljuk felfedezni a mechanizmusát, hogyan is m?ködik ez a dolog. A másik irány: megnézzük, hatással van-e ez az emberre egyáltalán.”

A kutatók már felvették a kapcsolatot a Rhode Island N?- és csecsem?gyógyászatával, hogy klinikai vizsgálatot indítsanak a kókuszolajjal a kórházban ápolt csecsem?k között, akik ki vannak téve a szisztémás candidiázis kockázatának.

Forrás:Független.hu