Furcsa tudomány: mire utal az ősz haj

Az öregedés egyértelműen a koszorúér-betegségek kockázati tényezője. A haj színe vagy színtelensége -vagyis az őszülés-vajon összefüggésbe van komoly érrendszeri betegségekkel?

Az ateroszlerózis és a haj őszülése hasonló mechanizmusokon keresztül történik, mint például a DNS-javítás képességének csökkenése, az oxidatív stressz, gyulladás, a  hormonális változások és a funkcionális sejtek öregedése.

Ennek fényében terveztek egy vizsgálatot annak értékelésére  kimutatható-e összefüggés az őszülő haj  és a koszrúér-betegségek között.

A vizsgálatban 545 férfi vett részt.  Részletesen felmérték  koszorúereik állapotát, majd alcsoportokra osztották őket a koszorúér-betegség jelenléte vagy hiánya szerint, valamint az őszülés foka szerint.

Ez utóbbi így nézett ki:

  1. Tiszta fekete haj
  2. A fekete hajszál több mint a fehér
  3. A fekete egyenlő az ősz hajszáll mennyiségével
  4. Az ősz több mint a fekete
  5. Tiszta ősz.

Majd minden beteg-vagy nem beteg-állapotát két független megfigyelő határozta meg.  Adatokat gyűjtöttek a hagyományos rizikófaktorokról, vagyis a magas vérnyomásról, a cukorbetegségről, dohányzásról,  dyslipidaemiáról és a családban előforduló koszorúér-betegségről.

A kutatók azt találták hogy a több ősz haj a kronológiai életkortól függetlenül megemelte a koszorúérbetegségek kockázatát, vagyis egyértelműen kardiovaszkuláris kockázati tényezőnek minősül.

A többváltozós analízisben az életkor, az őszülés foka, a magas vérnyomás és a diszlipidémia egyaránt független előrejelzői a koszorúérbetegségnek.

Az atheroszklerózisnak és az őszülésnek hasonló a  biológiai útvonala, és mindkettő előfordulása az életkorral növekszik.  A kutatás vezetője Dr Irini Samuel kardiológus szerint (Cairo University, Egyptom) az eredmények azt sugallják, hogy a kronológiaia életkortól függetlenül az őszülő haj a biológiaia életkort  jelzi, és figyelmeztető jele lehet a fokozott kardiovaszkuláris kockázatnak.

Eszerint a tünetmentes, de fokozottt kockázatú embereknek rendszeres szűrővizsgálatra kellene járniuk, és egy esetleges megelőző kezelés lehetővé tenné a korai kardiális események előfordulását.

További kutatásokra van szükség bőrgyógyászok bevonásával, hogy többet tudjanak meg az őszülést előidéző genetikai és környezeti tényezőkről. Egy több emberen végzett nagyobb tanulmány keretében pedig szükséges lenne megerősíteni a most talált összefüggést olyan esetekben is, amikor a részt vevők még nem rendelkeznek semmilyen más rizikófaktorral (egyéb ismert szív- és érrendszeri kockázati tényező).

Ha a megállapítások megerősítést nyernek joggal lehetne használni az őszüléssel kapcsolatos szabványosított pontrendszert a koszorúér-betegség előrejelzésére!

Forrás: eurekalert.org, Grey hair linked with increased heart disease risk in men

Megjegyzés:Szerintem a fenti  ötlet/vizsgálat joggal kiérdemli a furcsa/meglepő  jelzőt!