Étrend kiegészítők útvesztőjében -a szem egészsége érdekében.

A szemészeti megbetegedések közül az utóbbi időben  az AMD-ről,  vagyis a korfüggő makuladegenerációról hallunk a legtöbbet. Ez a szemnek az öregedéssel együtt járó megbetegedése amely elpusztítja az éles látást  a látómező közepén .Az éles központi látás szükséges ahhoz ,hogy mindennapi dolgainkat  zavartalanul végezhessük  ,mint például a vezetés ,az olvasás, és egyáltalán a tárgyak tisztán látása.Az AMD befolyásolja a szemnek azon részét ,amely lehetővé teszi hogy lássuk a finom részleteket.Az AMD nem okoz fájdalmat ,és a betegség előre haladása olyan lassú is lehet ,hogy a beteg észre sem veszi a látás aprónkénti elvesztését. A makula a retina központi részén helyezkedik el ,a retina pedig egy fényérzékeny szövet a szem hátsó részén.

Az időskori makula-degeneráció (az angolszász szakirodalomból betűszóként átvéve AMD – age related macular degeneration) két alapvető formában jelentkezik.

Az egyik típusban az éleslátás helyének “kikopása”, atrophiája látható, ennek a folyamatnak a hátterében a sejtek elhalása, illetve egyes részeinek pusztulása áll.
Ez a típus az úgynevezett száraz forma.

A beteg lassú, folyamatos látásromlást észlel, melynek fő jellemzője, hogy a központi látás és az olvasóképesség romlik. A beteg jellegzetes panasza, hogy: “Éppen azt nem látom, amire ránézek, nem ismerem föl az arcokat, nem jó az évekig használt olvasószemüveg sem, nagyítót kell használnom, ha ki akarok betűzni valamit.”

A másik esetben – ezek az ún. nedves típusú elváltozások – az éleslátás helyén az ideghártya síkja alatti érhártyából kóros érnövekedés indul meg, és áttörve a két réteg közti finom hártyát, az erek betörnek az ideghártyába (retina). A folyamat elején még csak egyszerűen “elfedik” ezt a területet, később azonban az erekből folyadék kiáramlás,vérzés indul meg (ezért nevezik “nedves” formának), majd ez a terület elhegesedik, a központi látás teljes elvesztését okozva.

A betegség kezdetén a panaszok hasonlóak a száraz formánál leírtaknál, a bevérzés megindulását azonban hirtelen bekövetkező és nagyfokú látásromlásként éli meg a beteg.

Mivel a látás elvesztése súlyos ,és sok idős embert érintő probléma ,az Egyesült Államokban  átfogó vizsgálatot végeztek avval kapcsolatban ,melyek azok  az anyagok ,amelyek lassíthatják ,vagy késleltethetik a folyamat előrehaladását.

Az AREDS  vizsgálatot magas dózisú antioxidánsokkal , és cinkkel végezték ,majd napjainkban is folyik az AREDS2 vizsgálat ,amelyben a lutein a zeaxantin ,és az omega 3 hosszú láncú többszörösen telített zsírsavak hatását vizsgálják.

Az anyagok nem gyógyítják meg az AMD-t ,és nem állítják helyre a betegség miatt már elvesztett látást,de kulcsfontosságú szerepet játszanak abban,hogy lelassítsák a folyamatokat, illetve a jelentős antioxidáns hatás védje az egészséges szemet.

Hazánkban sokféle étrend kiegészítő van forgalomban .Ha feltételezzük ,hogy minden gyártó megfelelő technológiát alkalmaz ,és a gyártást is több lépcsőben ellenőrzi ,csak a termék hatóanyag tartalma alapján tudunk közülük választani. Az e tárgyban végzett amerikai vizsgálatok teljes dokumentációja elérhető az interneten. Ezek szerint az AREDS (Age-Related Eye Disease Study) vizsgálatban  a részt vevők a következő mennyiségeket kapták:

C-vitamin:500 milligram

E-vitmin:400NE (amely megfelel 268mg E-vitaminnak)

Béta-karotin:15milligramm vagy ezzel megegyező 25 000NE A-vitamin

Cink:80 milligramm

Réz:2 milligramm

A napjainkban is folyó második vizsgálatban (AREDS2) pedig a béta-karotin helyett a luteint ,és a zeaxantint  vizsgálták ,és két hosszú szénláncú többszörösen telítettlen zsírsavat a DHA-t (dokozahexaénsav) és EPA-t (eikozapentaénsav).Valamint azt ,hogy lehet -e csökkenteni a cink mennyiségét a korábbi formulához képest.

Mennyiségek :

lutein 10milligramm

zeaxantin 2milligramm

DHA 350milligramm,EPA 650milligramm

A legtöbb forgalomban levő étrend kiegészítő ötvözi a két kutatás eredményeit ,és a béta-karotin helyett a luteint -néha luteint és zeaxantint is- tartalmaznak . Ez utóbbi kettő stabilabb ,jobban eljut a retina megfelelő területeire .Az alábbiakban egy táblázatban néhány forgalomban levő termék hatóanyag tartalmát foglalom össze .A táblázatból látszik ,hogy az eredeti mennyiségekhez a Superwell Visionelle nevű készítménye áll a legközelebb. Luteinből a dobozon jelölt 500milligrammból a 4%-os felszívódást figyelembe véve 20mg hasznosul. Ez   duplája ugyan a vizsgálatban szereplő mennyiségnek ,de az ENSZ élelmiszer-szabványügyi testülete a biztonságos napi bevitel felső határát 2mg/testsúlykilogrammban határozta meg. (Egy átlagos 70kg-os ember tehát naponta 140mg -ot fogyaszthatna belőle).Egyes becslések szerint azonban átlagos táplálkozással naponta kb.2mg jut az ember szervezetébe.A lutein jelentős szerepet játszik a  makula védelmében,mert felhalmozódik benne ,és lehetővé teszi a káros kék fény kiszűrését.A lutein ,és a zeaxantin magas koncentrációjának fenntartása a makula pigmentjében elengedhetetlen a szem egészségének fenntartásához.

A

B

C

VISIONELLE

Lutein

6mg

10mg

6mg

20mg

C-vitamin

60mg

90mg

60mg

200mg

E-vitamin

8,8mg

15mg

30mg

100mg

Cink

5mg

9mg

10mg

25mg

Réz

1,1mg

250mikrogramm

700mikrogramm

Zeaxantin

0,5mg

Szelén

20mikrogramm

Feketeáfonya kivonat

50mg

Niacin

10mg

Sajnos a környezeti ártalmak elől nem tudunk elmenekülni ,akár hajlamosak vagyunk az időskori makuladegenerációra ,akár nem . Egy adag antioxidáns nemcsak a szemünknek tesz jót ,hanem az egész szervezetünknek ,a fekete áfonya standardizált kivonata pedig az összes kapilláris eret védi ,nemcsak a szemben levőket.

Csender Tiborné dr.

Forrás :www.nei.nih.gov ,www.areds2.org

Kapcsolódó cikkek:

http://fitoterapiakalauz.hu/szemunk-vilaga-vigyazzunk-ra/

http://fitoterapiakalauz.hu/fekete-afonya-a-csodabogyo-2/