Élelmiszerfertőzések: a szőlőfürt-baktérium

A Staphylococcus aureus  szintén a gyakori ételmérgezést okozó mikroorganizmusok közé tartozik. Egészséges emberek bőrén, nyálkahártyáján, de a székletben is megtalálható a potenciális kórokozó, és a járványok kb. 4%-ért felelős. A népesség igen széles köre érintett, a baktérium terjedésében pedig kiemelt jelentőségű a személyi tényező, ugyanis az élelmiszerekbe általában kézről kerül…

A Staphylococcus aureus a Staphyloccoccus nemzetség tagja, nevét a szőlőfürtszerűen csoportosuló cuccosokról kapta, nem rendelkezik csillókkal a mozgáshoz. Nem minden hordozó betegszik meg, ha valaki egyébként egészséges, nem kell elpusztítani a kórokozót, ám ha valamilyen alapbetegséggel vagy valamilyen okból meggyengült immunrendszerű egyeddel találkozik, jelentős kockázati tényező lehet.

Mik a Staphylococcus okozta megbetegedések és milyen tünetei vannak?

Mint mondtuk, a lakosság körülbelül felének az orrában és bőrén (ritkábban a szájban, húgyutakban, emlőben, légutakban, belekben) megtalálható a mikroba, és az esetek többségében semmilyen betegséget nem okoz. A bőr károsodása, égése, sérülése esetén áttörhetik a szervezet védőrendszerét és fertőzést idézhetnek elő. Tünetei leginkább gennyes sebek, tályogok a bőrön, de a belső szervezetben is elterjedhetnek. Súlyossága lehet enyhe, de akár életveszélyes is. Gyógykezelését nehezíti, hogy a törzsek nagy részében antibiotikum-rezisztencia fejlődött ki. Leginkább az újszülöttek, szoptatós anyák, bőrbetegségben szenvedők, friss műtéten átesettek, valamilyen okból legyengült immunrendszerrel rendelkezők vagy tartós betegségben szenvedők (cukorbetegek, tüdőbetegek stb.) a veszélyeztetettek.

Élelmiszer-biztonsági jelentőségüket a törzsek egy része által az élelmiszerben történő elszaporodást követően termelt hőálló enterotoxin adja, amely megfelelő mennyiségben a fogyasztó szervezetébe jutva néhány órán belül heveny tünetekben megnyilvánuló ételmérgezést okoz.

A tünetek a megbetegedést követően igen hamar jelentkeznek, már 1-7 órán belül hányást, hasmenést okoznak.

Hogyan kerülhet a Staphylococcus aureus a konyhánkba és onnan az ételeinkbe?

A Staphylococcus aureus mikroba általánosan elterjedt a környezetünkben. Megtalálható a levegőben, a vízben, a talajban, porban, de a legtöbb háziállat is hordozója lehet. A konyhában felhasznált alapanyagok számos fajtájából kimutatható, úgymint a tojás, szendvicsek, tej, sajt, jégkrém, krémek, habok, nyers hús, baromfi, főtt tésztafélék, de még gombakonzervben is találtak.

Hogyan előzhetjük meg a megbetegedést?

A baktérium terjedésében kiemelt jelentőségű a személyi tényező, ugyanis az élelmiszerekbe általában kézről kerülhet, így a személyi higiénia igen fontos tényező a megelőzésben. A tünetmentesség még nem jelent teljes gyógyulást, mert a beteg még hordozhatja a fertőzést.

Nagyon fontos továbbá az elkészült ételek gyors hűtése és 7°C alatti tárolása, mivel ez a hőmérséklet már gátolja a baktérium szaporodását. Ha nem megfelelő az ételek hűtése, akkor a mikroba nagy számban elszaporodik és enterotoxint termelhet, amely – ahogy arról már írtunk – súlyos ételmérgezést okozhat.

Laboratorium.hu