Élelmiszerfertőzések-E. coli, a kétarcú baktérium

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium a normál bélflóra legfontosabb tagja, így minden melegvér? állat és az ember emészt?rendszerének természetes összetev?je. Fontos élettani szerepe van, hiszen ez a baktérium termeli a szervezet számára a K2 és a B vitamint, illetve jelenlétével nagymértékben gátolja más patogén kórokozók elszaporodását a bélrendszerben. Mi az E. coli okozta fert?zés, és milyen tünetei vannak? Hogyan kerülhet a konyhánkba és onnan az ételeinkbe? Hogyan el?zhetjük meg a fert?zést?
A csillós vagy ostoros törzsek önállóan közlekednek, úszva közelítik meg a számukra kedves tápanyagokat. A sejtek végén található érzékel?kkel kutatják fel a kedvez? helyeket, és kerülik el a nekik kedvez?tlen savas vagy er?sen sós környezetet. Kedvez? változás esetén a csillók segítségével pedig irányt is tudnak váltani.Mint mondtuk, a bélcsatornában fontos szerepet töltenek be, de onnan kikerülve már nemkívánatos a jelenlétük a konyhánkban. Az étellel vagy vízzel, kívülr?l a szervezetbe jutva néhány törzse igen súlyos megbetegedést okozhat. Az Epidemiológiai Intézet adatai alapján májusig ebben az évben 53, míg tavaly „csak” 35 megbetegedést regisztráltak. Ez igen magas, kb. 50%-os emelkedés, ami azt jelenti, hogy ezzel a témával komolyan kell foglalkozni.

A tünetek már az elfogyasztást követ? napon is mutatkozhatnak, de nem ritka, hogy akár egy hét (a súlyosabb fajtánál akár 90 nap!) is eltelhet az els? panaszok megjelenéséig.

Mi az E. coli okozta fert?zés, és milyen tünetei vannak?

Az E. coli baktérium által okozott fert?zés alatt a vastagbél-gyulladásos betegségeket értjük. Ezek a megbetegedések lehetnek enyhébb lefolyásúak, hasmenéssel, ritkán hányással kísérve. Néhány törzs azonban komoly, a vérhashoz hasonlító tüneteket okoz az általuk termelt méreganyagok következtében. Ezek esetében súlyos szöv?dmények is kialakulhatnak, szerencsétlen esetekben még halált is okozhatnak. Németországban, 2011-ben 2600 embert betegített meg és 21 ember halálát okozta az E. coli egyik törzse, természetesen a veszélyesebb szerotípusa.

A megbetegedés általánosan jellemz? tünete a hasmenés, amelyet általában nem kísér láz, csak ha a toxintermel? törzst?l fert?z?dtünk meg. Lappangási ideje általában 3-5 nap, a tünetek pedig 1-8 napon belül is megjelenhetnek.

Hogyan kerülhet az E. coli konyhánkba és onnan az ételeinkbe?

Mint írtuk, az E. coli a bélcsatorna baktériuma, így az a széklettel kerülhet ki a külvilágba. Így szennyezheti a környezetünket, a vizeket, a talajt és természetesen az élelmiszereinket is. Leggyakoribb forrása a szarvasmarha, mivel az tünetmentesen hordozza, de székletével el?szeretettel trágyáznak a mez?gazdaságban. Nem megfelel? higiéniai körülmények között azonban terjedhet emberr?l emberre is. Jelenléte az élelmiszerben fekáliás szennyez?désre utal, így felvet?dhet a gyanúja a bélsárral való szennyez?désnek. Ezért indikátor baktériumnak is nevezik, mivel jelzi a víz és az élelmiszer tisztaságát.

Az élelmiszerekbe gyümölcsökr?l, zöldségekr?l kerülhet, ha azokat nem tisztították meg rendesen, de a nyers tejben vagy az abból készült tejtermékekben is el?fordulhat. A nyers hús felületén is elszaporodhat, ha a vágóhídi körülmények nem voltak megfelel?ek.

Hogyan el?zhetjük meg a fert?zést?

Mindig és minden körülmények között ügyeljünk a tisztaságra, a szakosított tárolást és el?készítést mindig tartsuk be. Fontos az állandó és alapos kézmosás egy-egy munkafolyamat után, de akár közben is, de a legfontosabb a WC használat utáni kézmosás és fert?tlenítés. Fontos a technológiai lépések betartása is, mindig haladjunk a „piszkos” fázistól a tiszta fázis felé.

Az alapos sütés-f?zés is megöli a baktériumokat. Ha a magh?mérséklet eléri a 75°C-ot, már biztosan elpusztítottunk minden vegetatív kórokozót. Amennyiben ez alá csökkenne a h?mérséklet, akkor újra h?kezelni kell az ételünket tálalás el?tt. Ne tartsuk az ételt a baktériumok szaporodását el?segít? h?mérsékleten (kb. 37°C) huzamosabb ideig. Ez a szabály persze minden baktérium esetében igaz! Az elkészült étel azonnal tálaljuk, vagy ha ez nem lehetséges, azonnal és a legrövidebb id?n belül h?tsük le.

Gy?z?djünk meg friss zöldség és gyümölcs beszerzésekor a megfelel? min?ségr?l (nem fert?zött). Legkockázatosabb kör a kistermel?kt?l vásárolt, vagy helyi piacon beszerzett áru. Ebben az esetben még fokozottabban oda kell figyelni a tisztítási m?velek elvégzésekor. Gondosan mossunk meg minden olyan zöldséget, gyümölcsöt, amely a földközelben n?.

Forrás:laboratorium.hu