A borsmenta olaj és a fahéj ezúttal se nem aromalámpában, se nem kozmetikumban, de még a konyhában sem fog kikötni. A helyszín ahol ezúttal találkozhatunk kettejükkel inkább a sebészeti kötöz? lehetne.
A megoldandó probléma pedig a krónikus sebek kezelése amelyeken a patogén baktériumok saját maguk védelmére biofilmet hoznak létre.
A biofilm-képz?dés a legkülönfélébb fert?zések mintegy 80 százalékánál – köztük légúti-, gasztrointesztinális-, húgyúti-, szájüregi-, szem-, fül-, méhnyak-fert?zéseknél, különböz? sebeknél –lép fel. Gyakran „testidegen tárgyak”,implantátumok alkalmazásával függ össze létrejöttük, így például dialízis katétereknél, különféle implantátumoknál, kontaktlencséknél kell számolni a kialakulásukkal. A biofilmek bakteriális mili?je jelentette veszély sok esetben krónikus fert?zésekben, elhúzódó sebgyógyulásban, antibiotikum-rezisztenciában jelentkezik.
A biofilmet alkotó sejtek közössége sokkal ellenállóbb a külvilág behatásaival -esetünkben sebfert?tlenít?k, antibiotikumok-szemben mint az egyedek önmagukban. Ezért nem ritka a sebészek azon törekvése, hogy egy invazív módszerrel inkább eltávolítják az elfert?z?dött szöveteket.
Az utóbbi id?ben az új megközelítés jegyében a figyelem az illó olajok mint hatékony antibakteriális anyagok felé fordult. A kutatás eredménye pedig, hogy a borsmenta olaj és a fahéj segíthet kezelni és gyógyítani a krónikus sebeket egy kis technológiai segítséggel.
A kutatók borsmenta olajat és fahéjaldehidet (ez a vegyület hordozza a fahéj ízét és aromáját), szilícium-dioxid nanorészecskékbe csomagoltak. Az így el?állított mikrokapszula kezelés hatásos volt négy különböz? típusú baktériummal szemben, melyek közül az egyik antibiotikum-rezisztens törzs volt. Amellett, hogy a mikrokapszula antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezett, a kutatók megállapították hogy a kombináció el?segítette a fibroblasztok növekedését ( egy sejttípus amely fontos a sebgyógyulásban ).
A kutatók szerint az új anyagot fel lehetne használni lokális antibakteriális kezelésre és fert?tlenít?szerként.
Már korábban felmerült az ötlet hogy az illó olajok antibakteriális és gombaellenes tulajdonságait felhasználják kötszerek és élelmiszer csomagolóanyagok készítésére . Nátrium-alginát mátrix és illó olajok -azaz olasz szalmagyopár, kamilla, fahéj, levendula,teafa, borsmenta,eukalyptusz, citromcirok, és citrom olaj- és máris kész a természetes hatóanyagú, filmszer? csomagolóanyag amely védi az élelmiszereket a romlástól. Tán még el is lehetne fogyasztani az “ízesített” fóliát.