Mindent másra kéne használni: borsmenta olaj fahéjjal

A borsmenta olaj és a fahéj ezúttal  se nem aromalámpában, se nem kozmetikumban, de még a konyhában sem fog kikötni. A helyszín ahol ezúttal találkozhatunk kettejükkel  inkább a sebészeti kötöző  lehetne.

A megoldandó probléma pedig a krónikus sebek kezelése amelyeken a patogén baktériumok saját maguk védelmére biofilmet hoznak létre.

A biofilm-képződés a legkülönfélébb fertőzések mintegy 80 százalékánál – köztük légúti-, gasztrointesztinális-, húgyúti-, szájüregi-, szem-, fül-, méhnyak-fertőzéseknél, különböző sebeknél –lép fel.  Gyakran „testidegen tárgyak”,implantátumok alkalmazásával függ össze  létrejöttük, így például dialízis katétereknél, különféle implantátumoknál, kontaktlencséknél kell számolni a kialakulásukkal. A biofilmek bakteriális miliője jelentette veszély sok esetben krónikus fertőzésekben, elhúzódó sebgyógyulásban, antibiotikum-rezisztenciában jelentkezik.

A biofilmet alkotó sejtek közössége sokkal ellenállóbb a külvilág behatásaival -esetünkben sebfertőtlenítők, antibiotikumok-szemben mint az egyedek önmagukban. Ezért nem ritka a sebészek azon törekvése, hogy egy invazív módszerrel inkább eltávolítják az elfertőződött szöveteket.

Az utóbbi időben az új megközelítés jegyében a figyelem az illó olajok mint hatékony antibakteriális anyagok felé fordult. A kutatás eredménye pedig, hogy a  borsmenta olaj és a fahéj segíthet kezelni és gyógyítani a krónikus sebeket egy kis technológiai segítséggel.

A kutatók borsmenta olajat  és fahéjaldehidet (ez a vegyület hordozza a fahéj ízét  és aromáját), szilícium-dioxid nanorészecskékbe csomagoltak. Az így előállított  mikrokapszula kezelés hatásos volt négy különböző típusú baktériummal szemben, melyek közül az  egyik antibiotikum-rezisztens törzs volt. Amellett, hogy a mikrokapszula  antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezett, a kutatók megállapították hogy  a kombináció elősegítette a fibroblasztok növekedését ( egy sejttípus amely fontos a sebgyógyulásban ).

A kutatók szerint az új anyagot fel lehetne használni lokális antibakteriális kezelésre és fertőtlenítőszerként.

Már korábban felmerült az ötlet hogy az illó olajok antibakteriális és gombaellenes tulajdonságait felhasználják  kötszerek és élelmiszer csomagolóanyagok készítésére . Nátrium-alginát mátrix és illó olajok -azaz olasz szalmagyopár, kamilla, fahéj, levendula,teafa, borsmenta,eukalyptusz, citromcirok, és citrom olaj- és máris kész a természetes hatóanyagú, filmszerű csomagolóanyag amely védi az élelmiszereket a romlástól. Tán még el is lehetne fogyasztani az  “ízesített” fóliát.

Forrás