Levendula olaj migrén ellen

Mi mindent tudunk a levendula olajról:

-oldja a szorongást, stabilizálja a hangulatot, nyugtat

-görcsoldó

-vérnyomáscsökkentő

-antimikrobiális, sebgyógyító és fájdalomcsillapító

De hatékony-e a migrén ellen?

A migrén rohamokban jelentkező, súlyos, tipikus formájában (de nem mindig) féloldali fejfájás. Olyan erőteljes tünetekkel járhat, hogy az érintett csak arra tud gondolni, hogy egy csendes, sötét helyen lefeküdjön és kivárja a roham végét. A nők 17, a férfiak 6 százaléka szenved migréntől.

Bizonyos esetekben, a fejfájást figyelmeztető előjelek vezetik be (aura), amelyek valamely érzékszervhez kapcsolhatók (pl. fényfelvillanások, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadása). A migrént gyakran egyéb tünetek is kísérik, pl. émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. A migrénes fájdalom rendkívül kínzó lehet, órákig, esetleg néhány napig tartó munkaképtelenséget okozva.

Forrás>>

A fentiek szerint tehát a nők háromszor annyian szenvednek a migréntől mint a férfiak. Ezt csak azért emelem ki, mert véleményem szerint a nők talán nyitottabbak arra hogy  kipróbálják  a levendula olajat a legközelebbi migrénes roham első jeleire mint a férfiak.

Térjünk vissza a vizsgálathoz.

A kutatás 47 résztvevőjének már diagnosztizált migrénje volt, átlag életkoruk  30 +/- 8,5 év, és 72,3% -uk  nő volt. Véletlenszerűen két csoportra osztották őket, levendulás-csoport, és placebó csoport.

A levendulás-csoport (28-an) résztvevőit arra kérték, hogy a fejfájás korai jeleinek észlelésekor dörzsöljenek 2-3 csepp levendula olajat a felső ajkukra, és legalább 15 percen keresztül lélegezzék be az aromát. Ezek után arra kérték őket, hogy 2 órán keresztül 30 percenként értékeljék a fejfájás súlyosságát egy meghatározott skálának megfelelően.

A placebó csoportban (19-en) ugyanezt a procedúrát néhány csepp paraffin olaj használatával kellett elvégezni. Természetesen egyik csoport sem használhatott fájdalomcsillapítókat a vizsgálat alatt.

A levendulás csoportban rögzített 129 eset közül 92 (71,3%) válaszolt részlegesen vagy teljesen a levendula kezelésre, míg a placebó csoportban rögzített 68 fejfájás közül 32 (47,1%) tette ugyanezt. (Nyilvánvalóan a placebó hatás is kedvezően befolyásolta a roham súlyosságát.)

A levendulás csoportban a részt vevők 74%-a számolt be a migrén tüneteinek javulásáról ( émelygés, hányás, érzékenység a fényre,  hangra és a szagokra). Javulásról a placebó csoportban csak a részt vevők 58%-a számolt be.

Összefoglalva:a levendula illó olaj használata a fejfájás kezdeti tüneteinek megjelenésekor csökkentette a tüneteket, és a tünetek súlyosságát.

A levendulás kezelést más gyógyszeres kezeléssel is össze lehet hasonlítani, és az így kialakult kép elég meggyőző:

  • A magas dózisú acetaminophenazon  52% -ban hatékony 
  • Az ibuprofén 57% -ban hatásos.
  • Sumatriptan (a migrénre leggyakrabban felírt gyógyszer) 59% -ban hatásos.
  • Sumatriptan injekció ( sürgősségi osztályokon alkalmazott) 70% -ban hatásos.

A kezelés nem  invazív, abszolút természetes, és a gyógyszerköltséggel összehasonlítva sokkal olcsóbb. Akit érint talán kipróbálhatja!

Forrás: nutritionfacts.org , PubMed.gov , Migraine Relief with Lavender Essential Oil