Egy kis sci-fi II. rész: mesterséges anyaméh

Mi lenne, ha a tudomány kiküszöbölné a szülést, mint fájdalmas, nehéz és veszélyes folyamatot?

A tudomány már eljutott odáig, hogy a magzatot az anya testén kívül, lombikban nevelje föl. A mesterséges anyaméh olyan alternatíva, amely biztonságos az anyára és a magzatra egyaránt. Elméletben a magzat életének minden pillanatát gondosan ellenőrzik, a magzat minden szükséges tápanyagot megkap, minden pillanatát fényképeken rögzítik, minden szívverését elemzik. Koraszülés kiküszöbölve.

De hogy hatna ez a társadalomra? Hogyan élnék meg a nők? Elveszítenék-e az őket körülvevő misztikus légkört, ha egy mesterséges folyamat helyettesítené őket az ‘élet-adásban’, a magzat saját testükkel, vérükkel való táplálásában?

A gyermekvállalás egyszerűen eltitkolható lenne a munkaadók elől, nem éreznék a nők a diszkriminációt a terhesség miatt, amit bármely szakterületen is dolgozzanak, el kell viselniük. (Ez igaz, de az újszülött a megszületése után mindenképpen  teljesen lefoglalja az anyát. A szerk.)
A mesterséges anyaméhet számosan elutasítják: egyesek vallási, mások erkölcsi okokból.
A feministák szkeptikusak, azt mondják, hogy a nőiség lényegi aspektusát alárendeli a tudománynak, míg a férfi jogokért harcolók úgy vélik, hogy olyan világ jön el, ahol az abortusszal eltávolított magzat tovább folytathatja növekedését a mesterséges anyaméhben.
A bioetikusok azzal érvelnek, hogy a technikai vívmány elfogadása esetén a homoszexuális pároknak és az egyedülálló férfiaknak is lehetőségük nyílna a gyermekvállalásra anélkül, hogy a gyermek kihordására szurrogát (az igazit helyettesítő) anyát kellene fogadniuk.

Forrás: Független.hu