Másnaposság elleni gyógymódok

Szilveszter előtt igencsak aktuális a téma, hogy mit tegyünk a másnaposság ellen. A másnaposság elkerülésére csak egyetlen biztos módszer létezik, ha nem iszunk alkoholt, vagy csak nagyon keveset fogyasztunk belőle. Az ismerősi körben és az interneten rengeteg „tuti” módszer megtalálható a másnaposság tüneteinek kezelésére, amellyel könnyen megszabadulhatunk a fejfájástól, émelygéstől, gyomorégéstől és az általános rossz közérzettől. Ezeknek a módszereknek a többsége nemhogy nem segít a tünetek enyhítésében, hanem még rontja is az amúgy sem rózsás helyzetet. Ilyen például a klasszikus „kutyaharapást szőrével” módszer, ami lényegében még egy kis alkohol bevitele a szervezetbe.

El kell fogadnunk azt a tényt, hogy az alkohol dehidratáló hatású és az alkohol fogyasztás hatására rengeteg folyadék távozik a szervezetünkből, felborul a folyadékháztartásunk, ez okozza a fejfáját és az émelygést. A másnaposság kialakulásához nagy valószínűséggel hozzájárul még a különböző italokban – az alkoholon kívül – jelenlévő egyéb „méreganyagok”. Ezekből a „mérgekből” több található a sötétebb színű- és különféle „ízű” italokban, ez a magyarázata annak, hogy miért alakul ki fokozottabb rossz közérzet a sok whisky, rum vagy a pancsolt kommersz szeszek fogyasztása után.

Folyadék bevitel
Az alkohol dehidratáló hatását a legegyszerűbben sok – nem alkoholtartalmú – folyadék bevitelével ellensúlyozhatjuk. Célszerű már iszogatás közben is sok szénsavmentes ásványvizet vagy üdítőt fogyasztani, ez jelentősen csökkenti a berúgás, illetve a másnapi rosszullét valószínűségét. Amennyiben mégis másnaposan ébredünk, akkor is jó módszer lehet a sok ásványvíz fogyasztása (ebben az esetben a szénsavas italok jobbak, mert hirtelen frissítőbb hatásúak). Sokan az izotóniás sportitalokra esküsznek, de igazából nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy ezek hamarabb megszüntetnék a másnaposságot, mint a sima víz.

A pihenés egy hatékony gyógymód
A másnaposság elleni egyik leghatékonyabb gyógymód, ha kialusszuk a rosszullétünket. Egy besötétített szobában való hosszabb alvás után, ha nem is teljesen fitten, de viszonylag jó közérzettel ébredhetünk. A szervezetünk öngyógyító képessége rendkívüli, és ha esélyt adunk a regenerálódásra, akkor gyorsan újra a régi formánkba lendülhetünk.

Kávé
A kávé – értágító és vérnyomásemelő hatása miatt – általában többet árt, mint használ a másnaposság „kezelésében”, ezért még a rendszeres kávéfogyasztóknak is csak kis mennyiségben ajánlatos kávét inniuk. Azt a kis mennyiséget is inkább citrommal „ízesítve” érdemes elfogyasztani, mert nagyon gyorsan elmúlik tőle a fejfájás  (feltéve, ha lent marad – iszonyatos az íze).

Zsíros ételek
Sokan esküsznek arra, hogy a másnaposság ellen jót tesz egy kiadós reggeli, sonkával, szalonnával, tojással. Az emberek zöme azonban ránézni sem tud ilyenkor az ennivalóra, nemhogy az ilyen tömény ételekre. A szakemberek szerint is ártalmas az ilyen bőséges reggeli a háborgó, károsodott nyálkahártyájú gyomornak.
A könnyedebb ennivalóról viszont nem érdemes elfeledkezni, mivel a szénhidrátbevitel normalizálja a vércukorszintet. Ezért a legjobb, ha rögtön ébredés után bekapunk valami apróságot, akár egy keksz vagy pirítós is jó.

Torna vagy más testgyakorlás
Néhányan úgy vélik, hogy egy másnapi testedzés segítségével kiizzadják magukból az alkohol maradékát és a mérgeket. Ez természetesen tévedés, hiszen ekkorra már rég lebomlott az előző este bevitt alkohol. Egy haszna azonban mégis lehet. A testmozgás során endorfin (boldogsághormon) szabadul fel, ami jobb kedvre derít, és így segíthet megbirkózni a másnaposság tüneteivel.

Gyógynövények a másnaposság ellen
A gyógynövények is hatalmas segítséget nyújthatnak a másnaposság tüneteinek kezelésében. Ilyen például az ánizs, az édeskömény és a borsmenta, melyek jelentős segítséget nyújtanak az emésztés javításában és megnyugtatják a háborgó gyomrot, megszüntetik az émelygést, a gyomorégést és hányingert. A fekete áfonya levél és a galagonya remek értágító hatásának köszönhetően rövid időn belül megszüntetik a fejfájást. A megfelelő mennyiségű citromfű kellemesen ellazítja a fáradt, a másnaposság tüneteitől szenvedő testet. Ezeket a gyógynövényeket ebben az esetben célszerű mézzel édesíteni, hogy a vércukorszint a normális tartományban maradjon.

Az alábbi teakeverék a fent említett gyógynövényekből készült és hatása jobb, mint az említett „házi praktikáké”.

4 rész Citromfű,
2 rész Borsmentalevél,
2 rész Fekete áfonya-levél,
2 rész Galagonya virágos hajtásvég,
1 rész Ánizs (összetörve),
1 rész Édeskömény (összetörve),

Elkészítésének módja: egy csésze teához egy púpozott teáskanálnyi vagy egy kisebb evőkanálnyi teakeveréket kell 2 dl forró vízzel leönteni és 10 percig állni hagyni, majd mézzel megfelelően édesíteni (a normális vércukorszint miatta). Fogyasztása a tünetek fennállásakor javasolt, naponta három alkalommal.