Egészséges táplálkozás és a daganatos betegségek megelőzése 3. rész

A cikk nem a daganatos betegségek kezelésére alkalmas diétáról, hanem a daganatos betegségek megel?zésére szolgáló egészséges táplálkozásról szól!

A teljes érték?(A teljes érték? kifejezés azt jelenti, hogy teljes ?rlés?, azaz korpát, sok élelmi rostot is tartalmazó gabonaféle, illetve ebb?l készült kenyér, péksütemény, száraztészta stb.) gabonafélék b?séges fogyasztása (600-800 g/nap) feltehet?en csökkenti a gyomor, vastagbél, végbél-daganat kockázatát.
A bennük lév? élelmi rostok b?séges bevitele feltehet?en csökkenti a vastagbél-, végbél-, mell- és hasnyálmirigy-daganat kockázatát, a b?séges cukorfogyasztás feltehet?en növeli a nyel?cs?rák kialakulásának veszélyét.
A teljes érték? gabonafélék vásárlásáról nincs adat, de abból, hogy Magyarországon az összes gabonatermék vásárlása a negyedik legkisebb volt Európában 1995-ben arra lehet következtetni, hogy valószín?leg nem számottev?. Hazánkban a férfiak élelmi rostbevitele átlagosan 27, a n?ké 25 g/nap volt az ajánlott 30-35 g/nap helyett, és minden második férfinak és n?nek 25 g-nál kevesebb volt a napi élelmi rostbevitele a nyolcvanas évek második felében. A hazai cukorvásárlás az ötödik legnagyobb volt Európában 1995-ben és a hozzáadott cukor energiaaránya 14, ill. 17 %-volt az ajánlott 10 energia % helyett a kilencvenes években.
A gabonafélék elégtelen fogyasztásából, az élelmi rostok elégtelen beviteléb?l és a cukor b?séges beviteléb?l származó kockázat jelen van a magyar táplálkozásban.

Ajánlás: a teljes érték? gabonafélék b?séges napi fogyasztása, a hüvelyesek rendszeres (nem naponta történ?) fogyasztása, a cukor- és édességfogyasztás jelent?s korlátozása.

A gabona magvak és a bel?lük készült gabonafélék (cereáliák) fogyasztásával a szervezetbe kerül? keményít? (összetett szénhidrát) és fehérje mennyisége jelent?s. A gabona magvak többi tápanyagának és összetev?jének az ?rleményben megmaradt mennyisége az ?rlést?l és a finomítástól függ. Az élelmi rostok, zsiradékok, vitaminok, ásványi sók, valamint a cereáliák egyéb biológiailag aktív alkotóelemei els?sorban a csírában és a korpában vannak jelen, amelyek mennyisége a finomítás során nagymértékben csökken. Az eddigi kutatások els?sorban arra vonatkoztak, hogy általában a gabonafélék fogyasztása gyakorol-e kedvez? hatást a daganatképz?dés megel?zésére, és csak kevés adat van a teljes érték? gabonafélék hatásáról. Annyi azonban megállapítható, hogy a teljes érték?ek csökkentik bizonyos daganatok kockázatát, de a cukorban gazdag táplálkozás feltehet?en növeli a nyel?cs?rák kockázatát.

Ebb?l következik, hogy a daganatmegel?z? táplálkozásban a teljes érték? gabonaféléknek van helye: barna és magvakat tartalmazó, magokkal megszórt kenyerek, péksütemény, száraztészta, müzli – ezek naponta többszöri fogyasztása javasolt.

Folyt. köv.

Forrás: Dr. Rodler Imre, Dr. Zajkás Gábor, Dr. Greiner Erika, Szórád Ildikó, Domonkos Andrea,

Kapcsolódó cikkek:

Egészséges táplálkozás és a daganatos betegségek megel?zése 1. rész

Egészséges táplálkozás és a daganatos betegségek megel?zése 2. rész