Egészséges táplálkozás és a daganatos betegségek megelőzése 2. rész

A cikk nem a daganatos betegségek kezelésére alkalmas diétáról, hanem a daganatos betegségek megel?zésére szolgáló egészséges táplálkozásról szól!

A b?séges zöldség-f?zelék- és gyümölcsfogyasztás bizonyítottan csökkenti számos daganat kockázatát, valójában elmondható, hogy általános daganatmegel?z? hatása van.
Bizonyítottan csökkenti a szájüreg, garat, nyel?cs?, tüd? (els?sorban a zöldf?zelékek), gyomor (f?leg a nyersen fogyasztható zöldségfélék, hagyma, sárgarépa, paradicsom, citrusfélék), valamint a vastagbél, végbél daganat kockázatát (az utóbbi daganat esetében csak a zöldség-f?zelékfogyasztás kedvez? hatása igazolódott).
A zöldség-f?zelék és gyümölcsfogyasztás valószín?leg csökkenti a gége, hasnyálmirigy, mell és hólyagrák, továbbá feltételezhet?en csökkenti a petefészek, méh, méhnyak, és pajzsmirigy daganat, valamint a máj, dülmirigy és a vese daganatok kialakulását (az utóbbiakat csak a zöldség-f?zelékfogyasztás).

A magyarországi zöldség-f?zelék-, gyümölcsvásárlás Európában a negyedik legkisebb volt 1995-ben, a hazai egy f?re jutó, egy év alatt vásárolt mennyiség 36 %-a a görög, 62 %-a a spanyol és 54 %-a az olasz vásárlásnak, ezekben az országokban a daganatos halálozás mintegy harmada-fele például az angliai rákos halálozásnak. A nemzetközi ajánlás: 400-800 g/nap, Magyarországon 2000-ben a háztartások egy f?re jutó élelmiszervásárlásából számított mennyiség 285 g/nap volt. Az elégtelen zöldség-f?zelék- és gyümölcsfogyasztás, mint kockázati tényez? jelen van a magyar táplálkozásban.

Ajánlás: 400-800 g/nap zöldség-f?zelék és gyümölcs fogyasztása minden feln?tt számára. Mindenki egyék naponta legalább háromszor zöldség-f?zelékfélét, gyümölcsöt!

A zöldség-f?zelékfélék és gyümölcsök hatásának tanulmányozása során kit?nt, hogy  a sötétzöld level? zöldség-f?zelékfélék rendszeres és b?séges fogyasztása bizonyítottan véd a tüd?rák és a gyomorrák ellen és valószín?leg a szájüreg- és garatrák ellen is.
A keresztesvirágúakban (káposztafélék, retek, torma) gazdag táplálkozás valószín?leg véd a vastagbél-végbélrák és a pajzsmirigyrák ellen.
Az allium-csoportba tartozó zöldségfélékben (hagymafélék), a paradicsomban (jelent?s flavonoid – likopen – tartalom) és citrusfélékben gazdag táplálkozás gyomorrák ellen véd? hatása bizonyított.

A kedvez? hatásban nyilván szerepe van a zöldség-f?zelékfélékben, gyümölcsökben lév? alkotóelemeknek, köztük a vitaminoknak és a flavonoidoknak.

A C-vitamin b?séges bevitele valószín?leg csökkenti a gyomor- és feltehet?en a szájüreg-, garat-, nyel?cs?-, tüd?-, hasnyálmirigy-, méhnyakrák kockázatát.

A karotinoidok valószín?leg csökkentik a tüd?- és feltehet?en a nyel?cs?-, gyomor-, vastag- és végbél-, mell- és méhnyakrák kockázatát. Köztudott, hogy ezek a vitaminok b?ségesen vannak jelen ennek az élelmiszercsoportnak a tagjaiban.

Az E-vitaminban gazdag táplálkozás feltehet?en csökkenti a tüd?- és a méhnyakdaganat kockázatát. A zöldség-f?zelékfélék és gyümölcsök E-vitamintartalma jó, az olajos magvak, dióféléké kiemelked?, de kit?n? forrás a búzacsíra, a teljes ?rlés? gabonafélék és a növényi olajok, margarinok is, a hüvelyesek közül pedig a sárgaborsó.

A zöldség-f?zelékfélékben lév? flavonoidok daganatellenes hatását számos kutatás igazolta. Egyes flavonoidok, például a fisetin, apigenin, luteolin hatásosan gátolják a daganatos sejtszaporodást, a fisetin a citrusfélékben, az apigenin az alma héjában, a luteolin a zellerben található nagyobb mennyiségben). Egy 5 évvel ezel?tt közölt nagy klinikai vizsgálat kimutatta, hogy minél nagyobb a flavonoid bevitel, annál kisebb a tüd?rák kialakulásának veszélye, ez els?sorban a quercetin nev? (f?ként a salátában, olajbogyóban, hagymában, petrezselyem zöldben található) flavonoidnak köszönhet?. A quercetin és apigenin gátolja a festékes anyajegydaganat (melanoma) kifejl?dését, áttételképz? és besz?r?dést el?idéz? tulajdonságát, és általában a daganatok gyors fejl?déséhez szükséges érhálózat kialakulását. A kutatások világszerte folynak a ma már több mint 5000 ismert flavonoid kedvez? hatásait illet?en.

Folyt. köv.

Forrás: Dr. Rodler Imre, Dr. Zajkás Gábor, Dr. Greiner Erika, Szórád Ildikó, Domonkos Andrea,

Kapcsolódó cikkek:

Egészséges táplálkozás és a daganatos betegségek megel?zése 1. rész