áztatási idő: 4 óra
hőmérséklet: 21 C°
az öblítések gyakorisága: naponta 2 alkalommal
csíráztatási idő: 2-4 nap
vitaminok és ásványi anyagok: A-vitamin; B-vitaminok (B1-, B6 – vitaminok); Kálium; Vas; Foszfor; Folsav;
a csíra hossza: 3 mm
A retekcsíráról tudni érdemes, hogy természetes antibiotikum, hatékony vér- és májtisztító hatású csíra. Kedvezően hat a szervezet hő termelő képességére télen könnyebben melegszik fel tőle testünk. Mivel a csírában nagyobb mennyiségben vannak meg a hatóanyagok, mint a retekben, ezért az első alkalommal ne együnk 10 dkg –nál többet belőle, mert nagyon erős tisztító hatású.
- természetes antibiotikum
- több hőt termel, mint a kifejlett retek, elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el
- kiüríti a bélférgeket
- tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát
- pakolást is lehet készíteni, csökkenti a reumás fájdalmakat (az össze turmixolt csírát liszttel elkeverve)
- készíthetünk belőle lábfürdőt lábizzadás ellen(az össze turmixolt csírát belekeverjük a vízbe) ,
- enyhíti a fejfájást magas vérnyomás esetén,
- a bélflóra szereti a retek anyagait, rothadás gátló és antiszeptikus hatása miatt
- kis mennyiségben étvágygerjesztő
- hatásos vizelethajtó, erősítő
- húgyvezeték, húgyhólyag, vese- és májtisztító
- segít egyes vese- és epekövek eltávolításában, beleértve az epehomokot is
- magas foszfáttartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat
A csíráztatás menete:
A csíráztatásra szánt magvak közül célszerű a törött és idegen szemeket eltávolítani, kizárólag teljes magvakat használjunk. A magvakat először alaposan meg kell mosni, majd a retekmag esetében 4 órán keresztül áztatni kell. Ha ez megtörtént öntsük le róla a vizet, aztán tegyük egy szinttel feljebb a csíráztató edényben és öblítsük át folyóvízben, majd tegyük egy megfelelő hőmérsékletű, szellős helyre (18-21 C°). Csíráztatni sötétben is lehet, ezek a csírák több B-vitamint tartalmaznak, színük azonban fehér marad. A világosban csíráztatott magvak magasabb C-vitamin és klorofill tartalommal rendelkeznek.
A csíráztatás ideje mag fajtájától és a felhasználás céljától függően változó, 2- 4 nap. A salátákhoz általában a kevésbé rostos, fiatal csírákat használjuk fel, főtt ételekhez viszont a fejlettebb csírák használata szokásos.
Megjegyzés: Csíráztató tálat és csíráztatásra szánt magot bármely gyógynövényboltban be lehet szerezni.