Csíráztatás – A napraforgócsíra

Sunfloweráztatási idő: 12 óra
hőmérséklet: 21-30 C°
az öblítések gyakorisága: naponta 2 alkalommal
csíráztatási idő: 5-8 nap
vitaminok és ásványi anyagok: A-vitamin; B-vitaminok (B1-, B2-, B3 – vitaminok); C-vitamin; E-vitamin; Foszfor; Vas; Réz; Cink; Mangán, Kalcium, Kálium, Magnézium, Cink, Kobalt, Jód, Klór,
a csíra hossza: max. 6 mm

A napraforgómag hasznossága a különösen magas bőrtápláló olajoknak, a speciális bőrvitaminoknak (főként a niacin) és kiváló ásványi anyag összetételének köszönhetően a gyönyörű egészséges bőr megszerzésében és megőrzésében van.

  • magas foszfor és kalcium tartalma fontos a csontoknak, fogaknak, kell a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, szövet- és izomtónushoz, idegrendszerhez
  • vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges
  • jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigy-hormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez
  • magnéziumot tartalmaz az izom- agy-, tüdőszövetek működéséhez
  • kiváló niacin forrás
  • gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál, és lázcsillapító hatású
  • magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélperisztaltikát
  • klorofill tartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez
  • tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van
  • jótékony hatással van a cukorbetegségre

A csíráztatás menete:

A csíráztatásra szánt magvak közül célszerű a törött és idegen szemeket eltávolítani, kizárólag teljes magvakat használjunk. A magvakat először alaposan meg kell mosni, majd a napraforgómag  esetében 12 órán  keresztül áztatni kell. Ha ez megtörtént öntsük le róla a vizet, aztán tegyük egy szinttel feljebb a csíráztató edényben és öblítsük át folyóvízben, majd tegyük egy megfelelő hőmérsékletű, szellős helyre (18-21 C°). Csíráztatni sötétben is lehet,  ezek a csírák több B-vitamint tartalmaznak, színük azonban fehér marad.  A világosban csíráztatott magvak magasabb C-vitamin és klorofill tartalommal rendelkeznek.

A csíráztatás ideje mag fajtájától és a felhasználás céljától függően változó, 2- 4 nap. A salátákhoz általában a kevésbé rostos, fiatal csírákat használjuk fel, főtt ételekhez viszont a fejlettebb csírák használata szokásos.

Megjegyzés: Csíráztató tálat és csíráztatásra szánt magot bármely gyógynövényboltban be lehet szerezni.