Csíráztatás – A csicseriborsó-csíra

áztatási idő: 12 óra
hőmérséklet: max. 18 C°
az öblítések gyakorisága: naponta 3 alkalommal
csíráztatási idő: 3 nap
vitaminok és ásványi anyagok: B-vitaminok (B1-, B2-, B6-,); Folsav; E-vitamin;
a csíra hossza: 2 cm

Kedvező szénhidrát-összetétele (keményítő és élelmirost) indokolja, hogy a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásban is szerepet kapjon.

A csicseriborsó-csíra hatása:
• jelentős élelmirosttartalma miatt alkalmas a székrekedés megelőzésére vagy kezelésére.
• rendszeres fogyasztása hozzájárul továbbá a vér koleszterinszintjének a csökkentéséhez, és ezzel mérsékli a szív-, érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
• pektintartalma miatt lassítja az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést, majd az utána kialakuló túlzott vércukorszint- ingadozást, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer.
• jelentős fehérjetartalma miatt kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe illeszthető.
• alacsony zsír- és magas rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk erről a növényről.
• közepes mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású karotint és E-vitamint, melyek a rosszindulatú daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, továbbá az öregedés késleltetésében játszanak szerepet
• folsavtartalma hozzájárul a normális vérképzéshez, valamint a terhesség alatt az idegcső-záródási rendellenességek mérsékléséhez.