Citromolaj

A citrom illóolajat a citromfélék (Rutaceae) családjába tartozó európai citromfa (Citrus limon syn:Citrus medica ssp limonum)gyümölcsének héjából préseléssel vagy vízgőzdesztillációval nyerik ki. A desztillátum mentes a fényérzékenyítő hatású furanokumarin vegyületektől pl:a bergaptén.

Főbb alkotó részei:limonén, béta-pinén, gamma-terpinén, jellemző illatát a gerániál és a nerál adja.

Hatásai:fertőtlenítő, antimikrobiális, antivirális és mikrocirkulációt fokozó, összehúzó, nyugtató, frissítő. Használható hörghurut, köhögés, influenza esetén.
Serkenti a bélmozgást, javítja az emésztést, gyomorsavtúltengés esetén is ajánlott. Feszesebbé teszi a szöveteket ,puhítja, kisimítja, felfrissíti a bőrt, javítja a nyirokkeringést. Megkönnyíti a pattanások eltüntetését, zsíros bőr és haj kezelésére is ajánlott.

Használati módjai:párologtatás, inhalálás, arcgőzölés, szájvíz készítése, masszázsolajok alkotórésze.  A hidegen sajtolt változatban azonban fényérzékenyítő fototoxikus anyag (bergaptén) található ezért ha az illó olaj ilyen technológiával készült napozás, szoláriumozás illetve tűző napon végzett egyéb tevékenység megkezdése előtt 12 órával már ne használjunk citromolajat tartalmazó kozmetikumokat.

Belsőleges alkalmazási módja emésztési gyomorműködési zavarok esetén: egy kanál mézbe egy csepp illóolaj naponta háromszor.

Citromos víz reggel éhgyomorra reflux, gyomorsavtúltengés esetén, vagy koleszterin csökkentésre?

 Ezzel az ajánlással sokszor találkozhatunk mindenféle fórumokon. Első hallásra furcsának tűnik, hogy gyomorégés esetén igyunk citromos vizet. Íme a magyarázat.

A citrom héjából kivont esszenciális olaj fő alkotórésze a D-limonén. Az Európai Gyógyszerkönyv 56-78% közötti mennyiséget ír elő belőle a gyógyászatban használt citromolajban.  Ez a kémiailag a terpének közé tartozó anyag azonban nem csak a citrom héjában levő illó olajban fordul elő, hanem kisebb mennyiségben a gyümölcs többi részében is. A szokványos felhasználás során azonban a limonádét/vagy citromos vizet általában csak a gyümölcs kifacsart levéből készítjük a pulpa nélkül. Így a gyümölcsben levő értékes limonén legnagyobb része elveszik . Pedig a limonén mint hatóanyag hordozza a fent emlegetett gyomorsav csökkentő hatást.

A limonén az emberi szervezetre nem toxikus még hosszas adagolás során sem,  nem jelent mutagén, rákkeltő, vagy vesekárosító kockázatot. Mivel oldja a koleszterint, a d-limonén használható a koleszterin-tartalmú epekövek feloldására. Gyomorsav semlegesítő hatása és normális perisztaltikát elősegítő tulajdonsága miatt használják gyomorégés enyhítésére és gastroesophagealis reflux (GERD) kezelésére. A D-limonénnek jól megalapozott kemopreventív  aktivitása van számos különböző típusú rák esetén. Bizonyítékot az  I. fázisú klinikai vizsgálatok szolgáltattak amelyeket mellrákos, és kolerektális rákban szenvedő betegek bevonásával végeztek.  (Pubmed)

Aki tehát a fent emlegetett okból issza reggelenként a citromos vizet jól teszi, ha megpróbál a gyümölcsből minél többet becsempészni az italába.