Boldog Pi-napot mindenkinek


pienemzetközi π-nap a matematika egyik leghíresebb számának, a π (pi) számnak az ünnepe. A π-napot 1988 óta március 14.-én ünnepelik, mivel a hónap számjegye a 3 mellett 14-én a matematikai π érték első két tizedesjegyéig megegyezik. Ez alkalomból egyre szélesebb körben világszerte különböző rendezvényekkel, vetélkedőkkel, konferenciákkal „ünneplik” a napot.

Az Egyesült Államok képviselőháza 2009-ben ezt a napot nemzeti π-napnak (National Pi Day) nyilvánította. Hasonlóan a III. hó 14. napjához a július 22.-e angol dátumozás alapján 22/7, a π számításának egyik régi képlete, s ennek alapján is rendeznek további, a π számhoz kötődő ünnepségeket az angolszász nyelvterületen, de ezt a napot Pi Approximation Day-nek nevezik

Az ünnep ötletadója Larry Shaw fizikusprofesszor („a π hercege”), a San Franciscó-i Exploratorium nevű természettudományi múzeum munkatársa, akinek a vezetésével 1989 óta rendeznek ünnepi megemlékezéseket. A múzeum kör alakú csarnokában körbejárnak ilyenkor a munkatársak, és elfogyasztják az ünnepi alkalomra készített gyümölcsös pitéket. A pi-te vagy angolul pie is a számra vezethető vissza, és az ünnepi alkalomra rendszerint feliratozzák is ezeket a pitéket, természetesen a π szám minél több tizedesjegyével.

A 2004. évi π-napi ünnepi rendezvényen Daniel Tammet 22 514 tizedesjegyig sorolta fel a π számot.Ezen a téren a csúcstartó a japán Haragucsi Akira, aki 2006-ban 100 000 tizedesjegyet sorolt fel, de ez 16 órájába tellett.

A 2010. évi π-napon a Google  ünneplésként köröket és a π-hez köthető szimbólumokat tüntetett föl a keresőikonja körül.

A titokzatos (π) már az ókor óta nagyon sokat szerepelt különböző összefüggéseiben. Ez a szám 3,1415926535…-tel kezdődik és a végtelenségig tart, egyúttal a matematikában és a fizikában használt transzcendens szám. Az Euklideszi geometriában a kör kerületének és átmérőjének arányaként határozzák meg. Számos érdességet is hordoz azonban, például ha összeadjuk az első húsz tizedesjegyét, 100-at kapunk eredményként. Ha összeadjuk az első (6+6) × (6+6), tehát 144 tizedesjegyet, akkor 666-ot kapunk. A széles körben ismert 3,14 mint a π értéke teljesen megegyezik a március 14. angol dátumozásban használt 3/14 formájával. Érdekesség, hogy 1879-ben ezen a napon született Albert Einstein.

Várhatóan nagy ünnepe lesz a számnak 2015. 03. 14, hiszen a π (3,1415) megegyezik a 3/14/15 dátumformátummal, és emiatt a legpontosabb π-dátumnak tekinthető. További dátumok is számíthatók a π szám alapján, hiszen november 10 az év 314. napja.

Az Amerikai Egyesült Államokban  a Massachusetts Institute of Technology egyetem erre a napra időzítve értesíti ki a leendő hallgatóit a felvételükről.

Forrás:Wikipedia