Az utolsó immunerősítő tipp: béta-glükánok

Mit szeretnénk elérni amikor valami immunerősítőt keresünk? Természetesen azt hogy lehetőleg külső segítség nélkül a saját immunrendszerünk álljon ellen a fertőzéseknek, és az a valami amit keresünk optimalizálja a szervezet válaszát a kihívásokra akár fertőzésről  vagy egyéb betegségekről legyen szó.

glucoseEgész meglepő hogy ezt a hatást ez esetben-erős túlzással– egy cukornak köszönhetjük. Mégpedig a D-glükóznak amelyből mint monomerből béta-glikozidos kötések segítségével  különböző béta-glükánok épülnek fel. Összekapcsolódnak plusz még el is ágaznak, de az alapegység mindig a glükóz marad.

A béta-glükán kifejezés aztán már az oldható rostok csoportját jelöli amelyek számos növényi forrásban megtalálhatók. A béta-glukánok nem esszenciális tápanyagok, viszont az is igaz hogy az emberi szervezet nem termel magának ilyeneket, meg az is hogy számos pozitív egészségügyi hatással rendelkeznek.

Felépítésük szerint a gabonák (zab, árpa, búza) inkább béta 1,3-glükánokat és béta 1,4-glükánokat tartalmaznak,  a gombás  források mint a sütőipari élesztő és a gyógygombák ( Reishi, Shiitake és Maitake )  inkább a béta-1,3-glükán és béta-1,6-glükánok keverékét tartalmazzák.

0000000136Ha 100 gramm gabona béta-glükán tartalmát nézzük a legnagyobb mennyiség az árpában található 2-20 g (65% vízben oldható frakció), és a zabban: 3-8 g (82% vízben oldódó frakció). Egyéb gabonafélék is tartalmaznak béta-glükánt de sokkal kisebb mennyiségben: cirok 1,1-6,2 g, rozs 1,3-2,7 g, kukorica 0,8-1,7  g, tritikálé 0,3-1,2  g, búza 0,5-1,0 g, durumbúza 0,5-0,6  g, és a rizs 0,13  g .

A béta-glükánok  egyben élelmi rostok és immunrendszeri stimulánsok is .

Mint élelmi rostok kifejezetten hatékonyak a metabolikus szindróma elleni harc minden összetevőjével szemben: magas vérnyomás, magas koleszterin szint,  magas vércukorszint és az elhízás.  Mint ilyen a szívbarát élelmiszerek közé tartozik.

De hogyan befolyásolják az immunrendszert? Miután sokan és sokfélék összefoglalva elmondható róluk hogy  a  immunológiai hatékonyságuk  változatos és függ molekulatömegtől,  a szerkezettől, az elágazás mértékétől, valamint a sejttípustól, amelyet “tevékenységükkel” megcéloznak. Mégis az elmúlt években jól dokumentált a gombákból, élesztőből, tengeri algából  kivont béta-glükánok  immunmoduláns hatása. Stimulálják  mind a  humorális, mind a celluláris immunitást.  In vitro vizsgálatok kimutatták, hogy a béta-glükánok javítják a makrofágok funkcionális aktivitását és növelik a mononukleáris sejtek és a neutrofilek mikrobaellenes  hatékonyságát.  A sok  különböző kutatás ellenére  pontos hatásmechanizmusukat még nem sikerült egységesen leírni, mert a sokféle béta-glükán az immunrendszer többféle sejtjének immunválaszára van hatással. Az viszont teljes bizonyossággal kimondható, hogy  modulálják a szervezet saját működését.

  1. segítenek például  antibiotikummal szemben rezisztens és a vírusok okoznak felső légúti fertőzések esetén
  2. az utazók hasmenése mögött álló  Escherichia coli fertőzés esetén
  3. talán még az is elmondható róluk hogy csökkentik a nátha és a felső légúti fertőzések tüneteit és meggyorsítják a betegség lefolyását

Utolsóként javaslatom tehát a télre, a megfázásokra, az influenzára vagy csak az immunrendszer legyengülésére készülve szedjünk béta-glükán kiegészítőket, vagy egyszerűen válasszuk a béta-glükánt tartalmazó élelmiszereket.

Forrás

Utóirat

Ezt a cikket, amely egy korábbi immunerősítéssel kapcsolatos sorozat része volt, most a koronavírus terjedésének hírére vettem elő. A cikk 2014-es megszületése óta a béta-glükánok egyre inkább az érdeklődés középpontjában vannak, sőt már az a gondolat is felmerült, hogy megérdemlik a “gyógyszer” státuszt. Az alább idézett megállapítás egy 2019 áprilisában közölt cikkből való, amely az utóbbi idők kutatási eredményeit foglalja össze.

In parallel, our own research focused on children with chronic respiratory problems. In the last decade, we conducted a series of clinical, placebo-driven trials evaluating the effects of a short-term supplementation with glucan on the immune parameters in children. For these studies, we used Glucan #300, which is currently the most tested commercially available glucan with established high immunostimulating activity []. Randomly selected groups of children were treated with an oral dose with 100 mg of glucan/day for a period of 30 days. The results showed that this short-term supplementation improved the levels of salivary immunoglobulins (sIgM, sIgG, and sIgA) (Figure 5) [], decreased eNO levels, and improved physical endurance of children []. Further, a short-term food supplementation with glucan also reduced the levels of salivary albumin and calprotectin (Figure 6). In addition, the same glucan treatment significantly improved the overall health status and physical conditions of children exposed to passive smoking [,]. These studies allowed us to conclude that glucan supplementation is a highly promising and inexpensive method of treatment for chronic respiratory problems in children []. Furthermore, a similar study on adults performed by an independent research group fully supported our findings [].

Vagyis krónikus léguti problémákkal küzdő gyermekek esetében már 30 nap alatt napi 100mg béta-glükán kiegészítés elő tudta idézni a nyálban az immunglobulinok szintjének növekedését.  Valamint egy felnőttekkel , független kutatócsoport által végzett hasonló vizsgálat is alátámasztotta ezeket az eredményeket.

Röviden összefoglalva érdemes béta-glükánt szedni, már aránylag rövid idő alatt is növekedhet a szervezet védekezőképessége.