Csillagánizs

A csillagánizs (Illicium verum Hook.) csillagfűszerként, csillagos ánizsként, kínai ánizsként is közismert, értékes fűszernövény. Régi szakácskönyvekben csillag alakú fűszernek nevezik, mert egy virágból keletkező terméscsoportja nyolcágú csillag alakban tündöklik. Magyarországon is kedvelt és ismert, a tőle rendszertanilag távol eső ánizshoz hasonló aromájú, ám annál valamivel erősebb illatú, tüzesebb és édeskés ízű gyógy- és fűszernövény.

 A Dél-Kínában, Délkelet-Ázsiában egész erdőségeket alkotó, őshonos fa, az Illicium verum csillagos, csoportos termése a csillagánizs. A magnóliával rokon növényt egy híres angol botanikus, Sir Joseph Dalton Hooker azonosította a 19. században.

Közismert gyógy- és fűszernövény Kínában, Indonéziában, Malajziában, Indiában és további ázsiai országokban is. Európába a 17. századtól kezdve szállítják az ánizscsillagokat, amelyek főleg karácsony környékén keresettek a sütemények, édességek, kompótok, gyümölcslevek nélkülözhetetlen fűszereként. Több étel- és italkülönlegesség különleges ízét és illatát adja. A mi éghajlatunk konyháiban főként édes ételek fűszerezésére használatos (az ánizzsal együtt): mézeskalácsot, kekszet, lekvárt, kompótot ízesítenek vele, de nem hiányozhat a likőrökből sem: ánizslikőr, sambuca, pastis, abszint.

Támogatja a jó emésztést

Szép, csillag formájának köszönhetően – aromaterápiás hatását is kihasználva – díszítéshez is alkalmazzák. A kozmetikai ipar gyakori alapanyaga kellemes, aromás illata miatt. Szappanok, parfümök, masszázsolajok és krémek, szájvizek alkotóeleme.

Bár a csillagánizs illatában és ízében hasonlatos az ánizshoz, a két növénynek egymástól eltérő hatóanyagai vannak, ezért nem szabad felcserélni őket. Könnyen összetéveszthető a mérgező, toxikus anyagot tartalmazó japán csillagánizzsal (Illicium japonicum), ezért mindenképpen javasolt, hogy ellenőrzött minőségű, megbízható helyről származó terméket válasszunk.

A népi gyógyászatban emésztést elősegítő szerként (digestivum) tartják számon. Hatásosan segít gázosodás esetén, enyhíti a hasi fájdalmat, kólikára, rosszullétre és egyéb emésztési problémákra is kedvező hatású. Görcsoldó, mert antibakteriális tulajdonsága a tápcsatornában és a húgyutakban kiválasztódva érvényesül. Gombaölő hatása miatt kiválóan felhasználható pl. a lehelet felfrissítésére (csillagánizs-magok rágcsálása étkezés után), illetve a légutak gyógyítására, tisztítására köhögés vagy asztma esetén. A légzőrendszerben elfolyósítja a váladékot, ezzel megkönnyíti a hurutos lerakódások felköhögését, kiürítését. Helyileg gátolja a baktériumok elszaporodását, ezért a köhögéscsillapítók, hurutoldók gyakori összetevője.

Melegítő hatású” növény

A hagyományos kínai orvoslásban (hko) a csillagánizst “melegítő hatású növényként”, a “hideg” okozta megbetegedések ellen alkalmazták. A kínai “hideg szél” tünetek (hidegrázás, tüsszögés, nátha, hőemelkedés, izomfájdalom, fejfájás) megegyeznek a nyugati orvostudomány által influenzának vagy náthával járó, felső légúti megbetegedéseknek, valamint az egész évben tartó “allergiás” náthának nevezett betegség tüneteivel.

Az ánizsvíz hatékony a csecsemők náthás tüneteinek csillapításában.

A csillagánizs magjaiból gőzlepárlással vonják ki az ánizs illóolajat, amelyben többek között gyanta, csersav, cukor, valamint a rendkívül nagyra értékelt anetol található. Az esszenciális ánizsolaj 90%-ban tartalmaz anetol illóolajat, amely ösztrogén hatású. E jótékony tulajdonsága révén a szoptató kismamáknál serkentheti a tejelválasztást. Az ánizsolajnak rovarölő hatása is van, pl. a tetvekkel szemben is hatásos.

Elfújja a stresszt, álmatlanságot, fáradtságot

A modern aromaterápiában a csillagánizst gyulladásellenes tulajdonságainak köszönhetően bőrproblémák kezelésében is felhasználják. Nyugtatja a szervezetet, alkalmazható stressz, álmatlanság vagy fáradtság ellen. Különösen hatásos az alkalmazása levendula-, narancs-, borókafenyő- vagy rózsaolajjal való kombinációban.

A népi gyógyászat szüléskönnyítő, libidónövelő és a klimaxos tüneteket csillapító növényként ajánlja használatát. Az afrodiziákumok között tartják nyilván. Régebben úgy gondolták, hogy a csillagánizs megvédi az embert a szemmel veréstől.

Az utóbbi időben más összefüggésben is sokat lehetett hallani a csillagánizsról. Természetes alapanyaga ugyanis a Tamiflunak, a vírus okozta betegségek ellen (pl. H1N1) használt oltóanyagnak, gyógyszernek.

Nincsenek ismert ellenjavallatai, ám erős hatású szer lévén, epilepsziában szenvedőknek nem ajánlott a használata.

Hamarosan beköszönt a csillag alakú fűszer felhasználásának legjobb időszaka. Illatával és csodálatos megjelenésével hozzájárul majd az elkövetkező téli ünnepek meghitt nyugalmának, békés hangulatának megteremtéséhez.

Írta:Vladimír Vonásek

 

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette:Németh Imréné Éva

A szerk. megjegyzése: A csillagánizsban található sikimisav valóban a Tamiflu nevű influenza ellen használt gyógyszer hatóanyagának az oseltamivirnek a kiindulási anyaga.  A többlépcsős átalakulás azonban nem megy végbe az emberi szervezetben.