Az ok: magnéziumhiány

Szívbetegség? Mit tart mindenki a fő okozójának:koleszterin, telített zsírsavak. A hagyományos meggyőződéssel szemben mégis az alacsony magnézium szintet találták a betegség legfőbb előrejelzőjének. Ezt a kijelentést a szív és érrendszeri kutatások részletes elemzésének alapján tették a kutatók. A tanulmányokat egészen 1937 -ig visszamenőleg vizsgálták. Az ötlet pedig Midred Seeligtől származik aki 40 éve kutatja a szív és érrendszeri betegségek és a magnéziumhiány összefüggését.

Korábbi kutatások során kiderült hogy az alacsony magnéziumszint összekapcsolható az összes kockázati tényezővel

-a magas vérnyomással

-az artériás plakkok kialakulásával

-a lágy szövetek meszesedésével

-a koleszterinnel

Úgy tűnik az igazi bűnös az alacsony magnézium szint.

Már 1957-ben kimutatták az összefüggést amely erős és meggyőző volt az alacsony magnéziumszint, az  atherogenesis és a lágy szövetek meszesedése között. De ezt a kutatást széles körben és azonnal figyelmen kívül hagyták amikor a figyelem a koleszterin és a telített zsírsavak felé fordult. Ezután a korai fordulat után azonban mégis egyre több értékelhető vizsgálat talált összefüggést, és társította az alacsony magnéziumszintet az összes többi rizikófaktorhoz.

Az egészhez még hozzájárult a kalcium emelkedett bevitele étrendkiegészítők segítségével amely nem járt együtt arányos mennyiségű magnézium bevitellel. Ezért tanulmányok azt is leírják hogy a kalcium kiegészítők amelyek nem járnak együtt megfelelő magnézium pótlással szintén emelhetik a szívbetegségek kockázatát.

A következtetés a kutatók szerint nyilvánvaló. A szívbetegség Amerikában még mindig az első számú gyilkos, és ezt már nem lehet a koleszterin számlájára írni mivel két évtizede használják a sztatinkezelést a koleszterinszint csökkentésére. Az a tény, hogy az alacsony magnéziumszint mindig kapcsolódik a szívbetegségek kockázati tényezőihez és tüneteihez -mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, az arrithmia,  az angina és a szívroham-már túlságosan kényszerítő bizonyíték.

A jelenlegi étkezési szokások szerint általában magasan  feldolgozott termékeket fogyasztunk. A feldolgozás során és a  veszteségek miatt a gabonákból és más zöldségfélékből elvesznek a tápanyagok így a magnézium is. A  hüvelyesek és a csonthéjas magvak tartalmaznak nagy mennyiségű magnéziumot de ezek aránylag ritkák az étkezésben.És ennek az oka éppen az a  törekvés, hogy csökkentsük  kalóriákat és a zsírokat az étrendben. Néhány generáció alatt ez oda vezet hogy a gyermekek eleve magnéziumhiányos állapotban jönnek a világra.

Mivel a modern étkezési szokások  és a stresszes életmód az egész világon elterjedt,  egyre több emberben  tapasztalható alacsony Mg -szint, viszont növekszik a  szív-és érrendszeri betegségek száma- a szerzők szerint. Valószínűleg több ember magnézium hiányos mint ahányan tudnak róla.

Forrás MNT