A TBC világnapján:A D-vitamin elengedhetetlenül szükséges a tbc leküzdéséhez

Egy nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint a D-vitamin nemcsak az er?s csontok felépüléséhez szükséges, hanem alapvet? szerepet játszik mind a veleszületett, mind az adaptív immunrendszer m?ködésében, és így a fert?zések, például a tuberkulózis leküzdésében.

Jól ismert, hogy a sötét b?r? emberek érzékenyebbek a tuberkulózisra, és hogy a fert?zés gyakorisága Afrikában a legnagyobb. A tudósok szerint ez részben annak tudható be, hogy ott az emberek b?re több melanin pigmentet tartalmaz, ami ugyan véd az ultraibolya sugárzástól, azonban csökkenti a D-vitamin termel?dést is.

A D-vitaminról – amely inkább tekinthet? természetes hormonnak, mint vitaminnak – jól ismert, hogy elengedhetetlen a csontok fejl?déséhez, de emellett véd a fert?zésekt?l, egyes rákoktól és autoimmun betegségekt?l is.

Science Translational Medicine online kiadásában kutatók egy csoportja arról számolt be, hogy milyen mechanizmusok játszanak szerepet abban, hogy az immunrendszer elpusztítja vagy gátolja az olyan patogének szaporodását, amilyen például a Mycobacterium tuberculosis, a tbc kórokozója.

A kutatók kimutatták, hogy a T-sejtek egy fehérjét, interferon-g-t termelnek, amely beindítja a sejtek közötti kommunikációt és az immunsejteket a tbc baktériumok elleni küzdelemre serkentiEhhez azonban a D-vitamin megfelel? szintjére van szükség.

Olyan vérminták szérumát vizsgálták, amelyeket egészséges emberekb?l vettek le, akiknek egy részében megfelel?, más részükben alacsony volt a D-vitamin szintje. Kimutatták, hogy alacsony D-vitamin szint esetén elmarad az immunválasz beindítása, épp úgy, mint az afroamerikaiakban. Ha azonban D-vitamint adtak a szérumhoz, az immunválasz aktiválódott.

Ha megfelel? mennyiség? D-vitamin jelenlétében interferon-g-val kezelték az emberi makrofág sejteket, akkor 85 százalékkal csökkent bennük a kolóniaképz? M. tuberculosis baktériumok száma.

„Már századok óta használják mintegy ösztönösen a D-vitamint a tuberkulózis kezelésére.A tbc szanatóriumokat hagyományosan napsütötte helyeken építették fel, és az ott tartózkodás segített a betegeken – csak éppen senki nem tudta, miért” – mondta dr. Mario Fabri dermatológus, a közlemény els? szerz?je, aki a kutatást az USA-ban, a UCLA-n végezte, és most Németországban dolgozik, a Cologne-i Egyetemen. „Eredményeink szerint a kívülr?l, táplálékkiegészít?ként bevitt D-vitamin fokozhatja az egyes fert?zésekre, például a tbc-re adott immunválaszt.”

A kutatócsoport megjegyezte, hogy a D-vitamin segítheti mind a veleszületett, mind az adaptív immunrendszer m?ködését a fert?zések leküzdésében. Korábbi vizsgálataikban azt találták, hogy a D-vitaminnak kulcsszerepe van a cathelicidin nev? molekula termel?désében, amely hozzájárul ahhoz, hogy a veleszületett immunrendszer elpusztítsa a tbc baktériumokat. A mostani kutatás viszont azt mutatta ki, hogy a T-sejtek, az adaptív immunitás f? szerepl?i m?ködésében is alapvet? szerepe van a D-vitaminnak.

Meglep? módon, a kutatók azt fedezték fel, hogy bár a veleszületett és adaptív immunrendszer bonyolult láncreakcióit, amelyek végül a tbc baktérium elpusztításához vezetnek, más-más receptorok aktivációja indítja be, de a folyamatok korán egy közös útba torkollnak, amelynek m?ködéséhez szükség van a D-vitaminra.

Konkrétabban, most azt mutatták ki, hogy a T-sejtekb?l interferon-g szabadult fel, ami nem csak aktiválta a fert?zött sejteket, a makrofágokat, hogy cathelicidint és más, a tbc baktériumokat elöl? fehérjéket termeljenek, hanem azt is biztosította, hogy ezek a fehérjék eljussanak a sejtek azon kompartmentumaiba, ahol a baktériumok tenyésztek. A sejt ezután felfalta ezeket a fert?zött területeket.

A kutatás sok fontos részletet tisztázott a tbc-vel szembeni immunválaszt illet?en. Emellett fontos, hogy azt is igazolták, hogy egérmodellen nem tanulmányozható ez az immunvédekezés, mivel ezek az éjszakai állatok nincsenek kitéve a napfénynek, ami D-vitamin termel?déshez vezetne, és így az egerek egészen más módon védekeznek a tuberkulózis ellen, mint az emberek.

A kutatók szerint a következ? lépés olyan klinikai vizsgálatok végzése, amelyekkel kimutatható, hogy a táplálék D-vitaminnal való kiegészítése fokozza-e az ellenállóképességet a tuberkulózissal és más fert?zésekkel szemben.

Forrás:www.newswise.com