A sárga sámán

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) – amelyet egyes vidékeken csengőfűnek, csengőlinkának, kozmadinornak, lyukaslevelűfűnek, Szent Antal virágának, Szent János füvének, Jézus füvének vagy egyszerűen orbáncfűnek ismernek – az orbáncfűfélék családjába tartozó növényfaj, a Kárpát-medence gyakori őshonos növénye. Antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt a középkorban hatékony „ördögűzőnek” tartották. Antidepresszáns hatása tudományos kísérletekkel is igazolt. Pszichés és fizikai-egészségi állapotra való jótékony hatásai miatt, gyógyhatású készítményként vagy recept nélkül kapható gyógyszerként világszerte ismerik. Levelét saláták, likőrök ízesítére is használják.

Az orbáncfűfélék (Guttiferae) családjába tartozó évelő növény, amely erdőszélek, füves, cserjés helyek gyakori évelő növénye. Szára 50-80 cm magas, egyenes, felső részén dúsan elágazó. Levelei keresztben átellenesen állnak, 2 cm hosszúak, hosszúkás tojásdadok, épszélűek, áttetszően pontozottak. Virágzata dús, sátorozó bogernyő, a csészelevelei lándzsásak, a szirmai sötétsárgák. A friss virágok tenyérben összemorzsolva vörösbarna levet eresztenek. A virágzásának kezdete általában egybeesik a nyári napfordulóval és emiatt már a pogány hitvilág is varázserőt tulajdonított e növénynek.
Paracelsus (1493-1541) a svájci orvos úgy tartotta, hogy a „kézjegyek tana” elméletének az orbáncfű a legjobb bizonyítéka. A „kézjegyek tana” szerint Isten minden egyes növényen egy jelet helyezett el, amely a növény gyógyászati alkalmazására utal. Arról, hogy ez milyen jel lehetett, az orbáncfű esetében nem lelhető fel hiteles információ.

Gyógyászati felhasználásra egész nyáron a virágzó növény szárának felső, legfeljebb 40 cm-es része gyűjthető.

Enyhe depresszió kezelésére a növény alkoholos kivonata bizonyítottan hatásos. Többféle termék is van forgalomban erre az indikációra. Olajos kivonatát nehezen gyógyuló égési sebekre, gyomor- és nyombél-fekély kezelésére használják. Teája védi a nyálkahártyát, keverékekben máj- és epebántalmakra is felhasználható.
Megfelelően adagolva, gyógyteaként, tinktúraként vagy tabletta formájában is gyógyíthatja a sebgyógyulást, a visszérgyulladást, az aranyeret, a hasmenést, az idegi eredetű fáradtságot, a szorongást és az alvászavart.

A homeopátia hívői a Hypericum nevű szert alkalmazák az érzőideggel dúsan ellátott testrészek sérülése esetén, amikor a sérülést nyilalló, hasító fájdalom jellemzi, továbbá az operációk utáni fájdalmak csökkentésére.

Az orbáncfű hipericintartalma miatt fényérzékennyé teszi a bőrt, nagy mennyiségben viszketést és bőrgyulladást okozhat, fogyasztása idején a napfénytől tartózkodni kell, mert hólyagos kiütéseket okozhat. Meghatározott gyógyszerekkel és bizonyos élelmiszerekkel együtt nem fogyasztható. Kizárólag csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható, bizonyos fogamzásgátló tabletták hatásfokát jelentősen csökkenti.