A magas vérnyomást csökkentheti az alacsony zsírtartalmú tej vagy tejtermék

(MTI) – Vizsgálatok igazolták, hogy a sovány tej és származékai hatékonyan segíthetik, szerencsés esetben helyettesíthetik a vérnyomáscsökkent? gyógyszereket.

A magas vérnyomás általában nem okoz panaszt, de a szív- és érbetegségek egyik legfontosabb kockázati tényez?je, a szélütés, az agyi katasztrófa szempontjából az els? számú rizikófaktor. Ráadásul rendívül gyakori: becslések szerint világszerte egymilliárd embernek kórosan emelkedett a vérnyomása.

Igen sokan irtóznak a tabletták szedését?l, viszont a megfelel? táplálkozás hatékonyan csökkentheti ezt a kockázati tényez?t. Yves Pouliot kanadai professzor összefoglalta a tej vérnyomáscsökkent? hatására vonatkozó adatokat. Tanulmánya a Dairy Nutrition cím? szakfolyóiratban jelent meg.
  Pouliot professzor idézi az évekkel ezel?tt, könyv formájában is megjelent DASH-tanulmányt, amelyben a bet?szó azt jelenti: „a diéta alkalmas segíteni a hipertóniásokat”. Az étrend lényege sok gyümölcs, zöldség és naponta három alkalommal sovány tejtermék fogyasztása, illetve a konyhasóbevitel jelent?s csökkentése.
A tejfélék vérnyomáscsökkent? hatásában az egyik legfontosabb tényez? a b?séges kalciumbevitel. Ráadásul a tejben lév? kalciumról kimutatták, hogy biológiai beépülése sokkalta jobb, mint a táplálékkiegészít?k vagy tabletták formájában bejuttatott kalciumé. Hasznos még a tejben lév? magnézium és kálium is.
A tej vérnyomáscsökkent? tulajdonságának legfontosabb elemét a bioaktív peptidek jelentik, amelyeknek hatásmódja hasonló az egyik legerélyesebb vérnyomáscsökkent? gyógyszer, az úgynevezett ACE-gátló készítményekéhez.
Hollandiában a Wageningen Egyetem kutatói kétezernél több 55 évesnél id?sebb, panaszmentes ember egészségét figyelték. Két év után 30 százalékkal kevesebbnek lett magas vérnyomása azok közül, akik a legtöbb sovány tejterméket fogyasztották. A zsíros tejtermék, a vaj és a sajt nem volt ilyen véd? hatású.
Ralston ausztráliai professzor a Journal of Human Hypertension folyóiratban közölte több vizsgálat összesített eredményeit, amelyek megegyeztek az el?z? adatokkal: a zsírszegény tejtermékek csökkentik a vérnyomást.