A koleszterinszintet csökkentő sztatinoknak van előnyük,de sajnos hátrányuk is!

(MTI) – A koleszterinszintet csökkentő sztatinok egyes embereknél növelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ám ezt az ártalmat meghaladja annak haszna, hogy csökkentik a szívroham és szélütés előfordulásának valószínűségét – írták amerikai kutatók a The Lancet című brit orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A vér koleszterinszintjét csökkentő szer az arra hajlamosaknál – például a túlsúlyos embereknél – 28 százalékkal súlyosbítja a 2-es típusú cukorbetegség megjelenésének kockázatát. Ugyanakkor egészséges embereknél, akiknél nincs jelen cukorbetegségre hajlamosító tényező, a sztatinok szedése nem befolyásolja a betegség kockázatát.
Világszerte emberek millió szednek sztatinokat, hogy mérsékeljék a szívroham és a szélütés bekövetkeztének kockázatát, sőt a szakemberek egy része szerint 50 éves kor felett mindenkinek szednie kellene a szert. Azon túl, hogy egyeseknél fokozza a diabétesz kockázatát, a sztatinok szedése mellékhatásként fáradtságot, izomfájdalmat, fejfájást, hányingert és memóriaproblémákat okozhat némelyeknél.
Paul Ridker, a bostoni Brigham és Női Kórház kutatója az amerikai Jupiter klinikai próba során összegyűlt adatokat elemezte, amely ellenőrzött tanulmányként elsőként számolt be a sztatinok és a cukorbetegség kapcsolatáról.
Ridker az adatok elemzése és összevetése után arra a megállapításra jutott, hogy a sztatinok előnyei meghaladják kockázatukat. “A legtöbb orvos és páciens a szívrohamot, szélütést és halált jóval súlyosabb következménynek tekinti, mint a cukorbetegség megjelenését” – idézte a kutatót a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása