A fémhulladékból gyártott edényekből ólom, kadmium és alumínium kerül az ételbe

Az Ashland University és az Occupational Knowledge International nevű nonprofit szervezet kutatói figyelmeztetnek, hogy tudomásukon kívül komoly egészségkockázatot vállalnak emberek milliói, akik fejlődő országokban gyártott alumínium főzőedényt használnak.

42 mintát teszteltek, ennek egyharmada ólommérgezésnek tette volna ki használóit, de jelentős mennyiségben bocsátottak ki az edények alumíniumot, arzént és kadmiumot is.

A teszteléskor mért legmagasabb ólomszint egy vietnami fazékból származott: 2800-szor nagyobb volt, mint a biztonságosnak mondható 0,5 mikrogramm/napi érték.

Ezeket az edényeket Afrikában és Ázsiában használják, újrahasznosított fémhulladékból készülnek, amelyben autóalkatrészek, számítógép alkatrészek és más ipari hulladékok is vannak.

Nincsen szabvány az ólomtartalomra az edényekben, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az USA Betegség-ellenőrző és Megelőző Központja (CDC) rendelkezik arról, mekkora ólom-érték az, amely már nem biztonságos.

A CDC a héten adott ki ajánlást a gyermekek vérének ólomtartalmára nézve: csökkentette 3,5 mikrogramm/deciliterre, hangsúlyozva, hogy még az alacsony ólom-expozíció is kockázatot jelent.

„Az olcsó alumínium edényben levő ólom sokkal nagyobb közegészségügyi kockázatot jelent, mint az ólomfesték vagy egyéb, jól ismert ólomforrás” – jelentette ki Perry Gottesfeld (Occupational Knowledge International).

„Ezekben az edényekben főtt ételben ólom van, valószínűleg ez az egyik oka a folyamatos ólommérgezés-járványnak.”

„Az ólom és a kadmium, aminek ki vannak téve az emberek ezeknek az edényeknek a rendszeres használatával, csökkenti a gyerekek IQ-ját és iskolai teljesítményét, és milliók halálához járul hozzá,  kardiovaszkuláris betegségek előidézésével.”

A vizsgálathoz savas oldatot forraltak az edényben két órán keresztül, és mérték a kioldódó ólmot.

A kutatók szerint a kioldódó alumínium is átlagosan hatszorosa volt a WHO táplálékra vonatkozó előírásában szereplő még biztonságos értéknek. A kioldódó kadmium is jelentős mértékű volt, az edények  31 százalékában.

A kadmium idegméreg a gyermekek számára, ezen felül vesekárosodást okoz, kapcsolatba hozható kardiovaszkuláris halálozással és ráadásul rákkeltő.

Az ólomról agykárosodást feltételeznek, értelmi fejlődésben való visszamaradottságot, alacsonyabb iskolai teljesítményt és egy sor más egészségügyi következményt. Az ólom több mint 850 ezer halálért felelős évente, világszerte.

Független.hu

Kép forrása:eurekalert.org