Zsálya és rozmaring: a hatás bizonyított

A Salernói Egyetem (Olaszország) és a Jénai Egyetem (Németország) kutatóiból álló csoport felfedezte, hogy a zsálya és a rozmaring – és a bennük megtalálható diterpenoidok: a karnozol és a karnozilsav – hatásos a gyulladás, a láz és a fájdalom ellen.

Ezek a diterpenoidok a gyulladásban résztvevő két enzimet gátolják (5-LO-t és mPGES-1-et). Ugyanis a két enzim közül az egyiknek a túlzott mennyiségét már megállapították számos gyulladásos betegségben és több tumornál is, de a másik enzim is a gyulladáskeltés egyik főszereplője.

„Kimutattuk, hogy az 5-LO-t és az mPGES-1-et, a két gyulladáskeltő enzimet célozza meg a karnozol és a karnozilsav, amelyek ezeknek a fűszerként használt növényeknek a bioaktív összetevői” magyarázza Dr. Giuseppe Bifulco (Salernói Egyetem).

A kutatók megjegyzik, hogy a két gyulladáskeltő enzim – az 5-LO és az mPGES-1 – inhibitorát (gátló anyagát) a klasszikus gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek potenciális alternatívájának tekintik. Ezek a gyógyszerek ugyanis nem-elhanyagolható mellékhatásokkal rendelkeznek.

Az mPGES-1 inhibitorral (enzimgátló) nemrégiben kezdték meg a klinikai vizsgálat első fázisát.

„Az új, kettős – 5-LO és mPGES-1 – gátlók felfedezésével, a karnozol és a karnozilsav a gyulladásos betegségek és a daganatok kezelésére alkalmas eszköz lehet. Ez igazolja a zsálya és a rozmaring alkalmazását a népi orvoslásban. Fontos, hogy ezeket a természetes produktumokat teszteljük különböző gyulladásos és daganatos modelleken és vizsgáljuk képalkotó eljárásokkal is, hogy teljesen megértsük biológiai működésük molekuláris alapját” – jelentette ki Dr. Andreas Koeberle (Jénai Egyetem).

Független.hu