Zöld tea másképp mint ahogy általában ismerjük

cupAz évszázados hagyományokkal rendelkez? matcha zöld tea a japán teaszertartás, a cha no yu teája, a japán teakultúra eszenciája. A teaút vége, a teák megismerésének, a természetes ízek elfogadásának, majd élvezésének utolsó állomása.

A matcha tea hagyománya

A könnyed ízvilágú, szinte virágillatú világoszöld tea ?se a kínai Song dinasztia leveles teái között fogant. A matcha a V. század végén került Japánba, és gyorsan a helyiek kedvelt zöldteája lett.

Elkészítési módja az évszázadok során sokat módosult, de az eredeti matcha tea alapanyagául szolgáló teaterm? területek, a termesztett teafélék, és végs? soron maga az alapelv sem változott. Mióta leírások maradtak fenn a matcha alapanyagául szolgáló tea termesztésér?l, az ezekhez kapcsolódó illusztrációk mesterségesen befedett teaültetvényeket ábrázolnak.

Valószín?, hogy az ültetvény befedése els?sorban a fagy elleni védekezést szolgálta az eredeti kínai területeknél valamivel hidegebb éghajlatú japán teaterületeken és csak kés?bb fedezték fel a mesterséges tet?k másodlagos hasznát.

A matcha zöld tea feldolgozása

Éppen a széls?ségesebb id?járásnak köszönhet?en a teaszüret viszonylag kés?n kezd?dik a kyotói ültetvényeken. A zsenge tearügyek három hét árnyékolás után bukkannak el? a hálóval fedett teabokrokon, majd a szelektív szedés és enyhe g?zölés után hónapokra ládákba kerülnek, elzárva a nedvességt?l, fényt?l és melegt?l. Ezt követ?en malommal púderfinomságú porrá ?rlik. A feldolgozás összes fázisa nagy tapasztalatot és odafigyelést igényel. A legkiválóbb rügyekb?l is csak akkor lehet kiváló match zöld teát készíteni, ha a közönséges keser?ség nyomokban sem bukkanhat fel bennük.

A matcha tea elkészítése

Ha matcha zöld teát iszunk, megisszuk a púder finomságú porrá ?rölt tealevelet, nem csak a levél levét. A legjobb kyotói matchák éppen ezért mind lágyak, de nagyon összetettek is egyben, természetes, „vad zöld” karakterrel, hosszan tartó, intenzív utóízzel. Elkészítéséhez használjuk a hagyományos eszközöket, mint például a bambuszkever?t, és az úgynevezett”chawan” matcha csészét. Ebben keverjük fel, végül ebb?l kínáljuk, és isszuk is matchát. A matcha zöldtea elkészítése el?tt, ha már egy-két napja kinyitottuk a csomagolást, érdemes matcha szitával is fellazítani a dobozban egy id? után kis csomókká összeálló teaport. Így még lágyabb, zöldebb teát kapunk.

Kétféle matcha létezik

A japán matcha zöld teából alapvet?en kétféle stílusú tea készíthet?. Az édes, úgynevezett Usucha („híg tea”) készítéséhez általában két chashaku (bambusz teás kanál) tea és 1dl víz jár. A vízzel megtisztított és el?melegített chawanba helyezzük a teát, majd körülbelül 80 fokos vízzel felöntjük. Ezt a bambuszkever?vel krémesre, habosra keverjük, nagyon ügyelve arra, hogy a tea felülete minél homogénebb simább habú legyen, nagy halszem buborékok nélkül. A japán matcha zöld tea másik változata, az inkább krémes Koicha („s?r? tea”). Ennek elkészítése már nagyobb gyakorlatot igényel. Koichához 4-5 adagolókanál teát, és általában fél dl vizet használunk. A teaport kevés vízzel, lassú mozdulatokkal krémesre keverjük, ezután még egy kis vízzel felöntve tovább keverjük.

Azoknak is érdemes kipróbálniuk a matchát, akik a klasszikus teákhoz szoktak, hiszen ez a japán teakülönlegesség a teázás egészen új dimenzióit nyitja meg, nem beszélve arról, hogy sokkal egészségesebb, mint a hazánkban ismert teafélék.

Forrás: Napidoktor