Vegyi anyagok, amelyek gyengítik az immunrendszert, gyógyszerek amelyek szennyezik a vizeket

Jelentősen gyengítik az immunrendszer működését vegyszerek bizonyos csoportjai, amelyek akár a gyermekeknek adott védőoltások hatását is csökkenthetik.

   Az ilyen anyagok egy részének használata már tilos, eltűnni azonban még sokáig nem fognak. Egyes vegyszerek ugyanis olyannyira elterjedtek, hogy gyakorlatilag minden ember hordozza nyomaikat szervezetében. Ilyen anyagok például az úgynevezett perfluorált tenzidek (PTF), amelyek víztaszítóvá teszik az textileket vagy tapadásmentessé a serpenyőket.
Egészségre gyakorolt hatásuk már ismert, sőt valószínűsítik rákot okozó és májat károsító hatásukat is, így használatuk korlátozott vagy egyenesen tilos. A PTF-ek ugyanakkor még sokáig problémát jelentenek, hiszen ellenállásuk a hőnek, a hidegnek és az UV-sugárzásnak a környezetben való felhalmozódásukat idézte elő – írja a www.spiegel.de
Tovább fokozza a helyzet komolyságát, hogy a felvett kémiai anyagok mintegy fele négy évvel később is kimutatható az emberi szervezetben.
Egy nemzetközi kutatócsoport kezdett vizsgálatokat annak kiderítésére, hogyan gyengítik az immunrendszert a PTF-ek. Korábban sejtkultúrákon és egereken végzett kísérletek erre utaltak.
A tudósok a Journal of the American Medical Association című szaklapban mutatták be eredményeiket, amelyek szerint a védőoltások kevésbé hatásosak azoknál a gyerekeknél, akiknek vérében viszonylag több PTF található.
Philippe Grandjean, a Harvard School of Public Health munkatársa kollégáival 656 gyermeket vizsgált meg, akik 1999 és 2001 között a Färöer-szigeteki Tórshavnban születtek.
Az anyáktól vett vérmintákból megállapították, milyen mértékben voltak kitéve a vegyszereknek a kicsik az anyaméhben – a PTF-eket ugyanis az anya szervezete átadja a magzatnak.
A kutatók aztán elemezték a gyermekektől ötéves korukban vett vérmintákat és összehasonlították az anyáéval. A két leggyakoribb anyagra, a perfluoro-oktánsavra (PFOA) és a perflouroktán-szulfonsavra (PFOS) koncentráltak.
A Färöer-szigeteki előírásoknak megfelelően minden gyermek kapott tetanusz és diftéria elleni védőoltást. A kutatók megvizsgálták, mennyi ellenanyagot tartalmaz a gyermekek vére öt- illetve hétéves korukban.
Az oltás arra serkenti az immunrendszert, hogy a kórokozók ellen hatékony antitesteket képezzen, amelyek a kórokozókat a későbbi esetleges megfertőződés alkalmával azonnal megsemmisítik. A vizsgálatokból kiderült: a PTF koncentrációjának növekedésével párhuzamosan csökkent az antitestek száma. Így nő annak kockázata, hogy a védőoltás ellenére a gyermekek nem rendelkeznek megfelelő védelemmel a betegségekkel szemben.

Kapcsolódó hír:
Új vegyi anyagokat vesz fel az EU a vízminőség-figyelési listára

Új vegyi anyagokat vesz fel az EU a i Tizenöt új anyagot kíván felvenni az Európai Bizottság az Európai Unió felszíni vizeiben ellenőrzött és felügyelt vegyi anyagok listájára, mert attól tart, hogy “a vízminőség javulásának gátat szabhat a vegyi szennyező anyagok egy új generációjának megjelenése”.

Jelenleg 33 anyag szerepel a listán, ezek jelenlétét azért figyelik, mert tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy az emberi egészséget jelentős mértékben veszélyeztethetik.
A most felvételre javasolt 15 újgenerációs anyag között ipari kemikáliák, biocid-, és növényvédelmi termékek hatóanyagai, továbbá – most először – gyógyszerhatóanyagok szerepelnek. A gyógyszerek, a 17 alfa-etinilösztradiol (EE2), a 17 béta-ösztradiol (E2) és a diklofenák a bizottság szerint nem azért kerültek a listára, “mert bárki megkérdőjelezné ezek gyógyhatását, hanem azért, mert fennáll annak a veszélye, hogy jelenlétük károsan hat a vízi környezetre”.
A javaslatot még az uniós tagországok kormányközi tanácsa és az Európai Parlament is megvitatja.

Forrás :MTI