Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. A növényi ételekben kulcsfontosságú tápanyagok csak kis mennyiségben fordulnak el? vagy nincsenek, illetve nem szívódnak fel a bélb?l – hívja fel a figyelmet az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata, a Food Today, amely áttekinti a kérdés táplálkozástudományi szempontjait.
Vallási, filozófiai vagy egészségügyi elképzelések alapján sokan követik a vegetarianizmus különféle változatait, ennek lényege, hogy állati eredet? ételt nem fogyasztanak.
A teljesen vegetáriánusok semmiféle állati eredet? ételt nem esznek, még a méhek által termelt mézet sem. A lakto-ovo vegák nem esznek húst, de elfogyasztják a tejtermékeket és a tojást is. Léteznek pesco vegetáriánusok, akiket ezért pescetariánusnak is hívnak. ?k megeszik mindazt, amit a tenger vagy a folyóvíz adhat: halat és egyéb vízi termékeket.
A növényi ételekben kulcsfontosságú tápanyagok csak kis mennyiségben fordulnak el? vagy nincsenek, illetve nem szívódnak fel a bélb?l. Ide tartoznak a fehérjék, az omega-3 zsírsavak, a vas, a cink, a kalcium, illetve a D- és B12 vitamin. A pescetariánusok, illetve a lakto-ovo vegák étrendjében ezek általában megfelel? mennyiségben megtalálhatók. A vashiányos állapot azonban minden ilyen diéta esetén jelen van, mivel a legjobban fölszívódó vas, amely az állati vértestekben található, a vega étrendb?l hiányzik. Ez vérszegénységhez vezet: f?leg a növeked? gyerekek és a változó kor el?tti, rendszeresen vért veszt? n?k veszélyeztetettek.
A vega koszt kevés kalciumot tartalmaz, és ez a fehérjében- és D-vitaminban hiányos étkezés miatt a csontok fejl?dése, karbantartása szempontjából szintén elégtelen. Csak az állati eredet? ennivalókból kapjuk a B12-vitamint is. Ennek a vitaminnak a hiánya különösen terhesség id?szakában veszélyes, mert a szület? baba visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodást szenvedhet.
Az omega-3 zsírsavak a zsíros halakban, mint a lazac vagy a makréla találhatók, és ezekre szintén alapvet? szüksége van az emberi szervezetnek. Az alfa linolénsav vegetáriánus bevitele b?séges dióevéssel, illetve repceolaj fogyasztásával megoldható.
Igen hasznos növényi eleme lehet az étrendnek a szója, ha pedig valaki lakto-ovo vega, különböz? tejtermékek és tojáskészítmények között válogathat. Sokféle táplálékkiegészít? is kapható a vitaminok és hiányelemek pótlására, de ezek szedése alaposan megkérd?jelezi a vega életmód természetességét – mutat rá az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata, a Food Today.
Forrás:MTI