A ma ismert zöldborsó eredetét Közép-Ázsiába és a Közel-Keletre teszik. Mivel a termesztése több ezer évre tekint vissza a zöldborsó egyike volt a legelső termesztett növényeinknek. Történetének kezdetén szárított formában fogyasztották, és nem volt igazán népszerű mint friss élelmiszer. Ma már a borsót az egész világon termesztik szinte minden éghajlati zónában, és széles körben fogyasztják friss és szárított formában.
Általában nem gondolunk úgy a borsóra mint valami különlegességre a tápanyagok szempontjából- de ezen a szokásunkon változtatni kellene. Azt gondoljuk édes ízük és textúrájuk miatt biztosan van bennük egy kis cukor, meg keményítő. Valójában azonban a borsó az egészségvédő fitonutritiensek egyedi választékát tartalmazza.
Az egyik ilyen tápanyag a coumestrol amely a kutatások tükrében élen jár a gyomorrák megelőzésében. A zöldborsó, valamint más hüvelyesek napi fogyasztása csökkenti gyomorrák kockázatát, különösen akkor, ha a coumestrol napi bevitele körülbelül 2 mg, vagy magasabb. Mivel egy csésze zöldborsó legalább 10 milligramm coumestrolt tartalmaz a napi 2 mg bevitele nem nehéz számunkra.
A zöldborsóban nemrégiben más egyedi anyagokat is felfedeztek. Ilyen 2 szaponin vegyület pisumsaponins I. és II , valamint a pisomosides A és B. Miután ezek az anyagok szinte kizárólag a zöldborsóban fordulnak elő elnevezésüket is a borsó nevéből (Pisum sativum) származtatták. Párosítva más előnyös hatásukról már régen ismert anyagokkal- fenolos savak, mint ferulinsav és kávésav, és flavanolokat mint katechin és epikatechin-együttes hatásuk az egészségre kiemelkedő lehet. Egyes kutatók most azt gondolják, hogy az összefüggést a zöldborsó fogyasztása és a 2-es típusú diabétesz csökkenő kockázata között nem csupán a borsó viszonylag alacsony glikémiás indexe (45-50) és magas rost és fehérje tartalma okozza, hanem ezek a szokatlan kombinációjú antioxidáns és gyulladáscsökkentő fitonutriensek.
Zöldborsó a környezetbarát. A borsó mint pillangósvirágú növény nemcsak az ember, hanem a talaj számára is biztosít előnyöket. Ezek a növények nitrogénkötő növények, amelyek a gyökereiken szimbiózisban élő baktériumok segítségével meg tudják kötni a levegő nitrogéntartalmát. Ez a folyamat növeli a nitrogénmennyiséget a talajban anélkül, hogy szükség lenne hozzáadott műtrágyára. Betakarítás után pedig a visszamaradó növényi részeket a talajba beforgatva azok könnyen lebomlanak és ismét növelik a talaj tápanyagtartalmát. Végül ki ne hallott volna már a vetésforgóról. A beásott borsó javítja az utána levő termények életkörülményeit. A borsó tehát nemcsak a diétánk számára kívánatos, de a kertünket is gyógyítja.
Annak ellenére, hogy a zöldborsónak rendkívül alacsony a zsírtartalma a legújabb kutatások szerint megbízható forrása az omega-3 zsíroknak alfa-linolénsav (ALA) formájában. Egy csésze zöldborsó elfogyasztásával kb. 30 mg ALA bevitelére számíthatunk, és kb. 130 milligramm esszenciális omega-6 zsírsav bevitelre linolsav formájában. Ez a nagyon kicsi, de jó minőségű zsírtartalom segíti a számunkra fontos zsíroldékony tápanyagok bevitelét. Köztük jókora mennyiségű béta-karotint és kicsi, de értékes mennyiségű E-vitamint.
Egy csésze főtt zöldborsó (kb. 140 gr.) 115kalóriát tartalmaz, és a következő anyagokból az ajánlott napi bevitel feltüntett százalékát
- K-vitamin 40%
- mangán36%
- B1-vitamin 30%, B6-vitamin 18%, B3-vitamin 17% B2-vitamin 16% folsav22%
- rost 30%
- réz27%
- C-vitamin 26%
- foszfor 23%
- fehérje 15%
- cink 15% , molibdén 15%, magnézium 13%, vas 12%, kálium 11%, kolin 10%
Miben segít nekünk ha elég gyakran fogyasztunk zölborsót
Súlymenedzsment
A borsó alacsony zsírtartalmú, de kiemelkedően sokat tartalmaz minden másból. Egy csésze borsó kevés kalóriát jelent, de sok fehérjét, rostot és mikroelemet.
Gyomorrák megelőzés
Nagy mennyiségben tartalmaz egy egészségvédő polifenolt – coumestrol- amelyből naponta 2 mg kell a gyomorrák megakadályozására. Egy csésze borsó legalább 10mg-ot tartalmaz.
Anti-aging, erős immunrendszer, és magas energiaszint
Ezt a hatást a nagy mennyiségű antioxidánsnak köszönhetjük:
- flavinoidok = katechin és epikatechin
- karotinoid = alfa-karotin és béta-karotin
- fenolos savak = ferulinsav és kávésav
- polifenolok = coumestrol
A „ráncok”, az Alzheimer-kór, ízületi gyulladás és a többiek..
A fenti hatásokat a borsó azon hatóanyagainak köszönhetjük amelyek erős gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek. A felesleges gyulladás kapcsolódik a szívbetegségek és a rák kockázatához és általában véve az öregedéshez.
- Pisumsaponins I és II, valamint pisomosides A és B gyulladásgátló fitonutriensek amelyek szinte kizárólag a borsóban találhatóak
- C-vitamin és E-vitamin, és egy jó adag az antioxidáns hatású ásványi cinkből
- omega-3 zsírsav alfa-linolénsav (ALA) formájában
Vércukorszint szabályozása
Magas rost és fehérjetartalma lassítja a cukrok emésztését, az antioxidánsok és gyulladáscsökkentők megelőzhetik vagy visszafordíthatják az inzulinrezisztenciát (2. típusú diabétesz) . Minden szénhidrátja természetes cukor és keményítő .
A szívbetegség megelőzése
Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületek hatásához még hozzáadódik a bőséges mennyiségű B1-vitamin, folsav, B2, B3, B6-vitamin.Ezek csökkentik a magas homocisztein szintet, amely szívbetegségek esetén kockázati tényező .
Székrekedés megelőzése
A borsó magas rosttartalma javítja a bél egészségét és perisztaltikát.
Az egészséges csontok
Egy csésze borsó tartalmazza a napi K-vitamin szükséglet 44% -át
Csökkenti a rossz koleszterint
A borsóban található rostok és niacin segít csökkenteni a vér koleszterin és triglicerid szintjét.
Talán elég lesz ennyi érvet felsorolni a borsó mellett!