Diabetikus kifejezés – törölve

Az eddig „diabetikus” jelz?vel feliratozott termékek elt?nnek a polcokról. Pontosabban átalakulnak. A július 20-tól hatályba lép? uniós jogszabály miatt els?sorban a szénhidrát anyagcserezavarral él?knek, vagyis a cukorbetegeknek kell majd figyelmesebbnek lenniük, de a változás gyakorlatilag mindenkit érint…

Idén nyártól már hiába keressük a boltokban a diabetikus termékeket. Július 20-án a különleges táplálkozási célú élelmiszerekr?l szóló 36/2004. (IV.26.) ESzCsM rendeletet ugyanis a 609/2013/EU jogszabály váltja fel, amely már nem is tesz említést err?l a táplálkozási zavarról. Bár a magyar jogalkotók a hazai jogszabály hatálytalanítást még nem jelentették meg, ám a határid?ig ez biztosan meg fog történni, igaz, ahogy az ilyen horderej? változások esetében általában lenni szokott, nagy valószín?séggel most is biztosítanak majd egy átmeneti id?szakot. Ez azt jelenti, hogy a jogszabálynak nem megfelel? feliratozású termékek forgalomban maradhatnak a lejáratukig, de új termék már nem kerülhet forgalomba.

A rendkívüli jelent?ség? változtatás nagy odafigyelést kíván a cukorbetegekt?l, de az inzulin-intoleranciában szenved?kt?l és általában mindenkit?l, akinek cukormentes diétát kell tartania. A tájékoztatás a címkén lesz, de a  kérdés az, hogy pontosan mit is kell majd keresni. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a diabetikus megnevezés helyett milyen feliratok lehetnek, és azt is elmondjuk, hogy ezekre milyen szabályok vonatkoznak.

Alacsony cukortartalmú: Ez az állítás akkor használható a címkén, ha a termék cukortartalma nem haladja meg az 5g/100g vagy 2,5g/100ml határértéket.

Cukormentes: Ezt a kifejezést akkor alkalmazhatják a jelölések között, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5g/100g illetve a 0,5g/100ml mennyiséget.

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz: Ez a szókapcsolat csak abban az esetben helytálló, ha a termék készítéséhez nem használtak mono- és diszacharidot, vagy egyéb édesít? hatású élelmiszert (pl. mézet). De vigyázat, attól még, hogy nem tettek hozzá cukrot, még természetes módon tartalmazhatja azt. Ezt egy „Természetes módon el?forduló cukrokat tartalmaz” standard mondattal jelölni is kell.

Csökkentett cukortartalmú: Minden esetben a normál élelmiszerekhez képest legalább 30%-kal kevesebb cukrot kell, hogy tartalmazzon az ilyen megnevezéssel ellátott termék. Ugyanez a szabály vonatkozik a „Light” jelzés? termékekre is. Tehát az ilyen jelzés? terméket is érdemes megvizsgálni vásárlás el?tt.

Csökkentett energiatartalmú: Ennek a kategóriának a megítélése egy kicsit nehezebb. Általában itt mindenki csak az energiabevitel csökkentését mérlegeli, de azt nem, hogy ezt a gyártó hogyan érte el. Az ilyen termékek esetében mindig meg kell ezt nézni, mivel a címkén jelölni kell azt a tápanyagot, és annak a csökkentésnek a mértékét, amellyel a kívánt eredményt elérték. Ha a kívánt hatást a cukortartalom mérséklésével vagy például édesít?szerrel való cserével érték el, akkor ez megfelel? lehet a vásárlásra. De például egy keksz esetében az energiatartalom mérséklését a zsírtartalom csökkentésével is megoldhatták, ebben az esetben a cukortartalom ugyanúgy megmaradt a termékben, ezért cukorbetegek nem ajánlható. Az ilyen jelölés? termékek esetében legyünk nagyon figyelmesek és óvatosak.

Az általános jelölések között nagyjából tehát ez lesz a választék, ezeket a kifejezéseket érdemes majd a jelölések között keresni a megfelel? választáshoz.

További lehet?séget és sokkal pontosabb tájékoztatást adhat még a termékek csomagolásán lév? tápértéktáblázat, amelynek feltüntetése kötelez?. Itt precíz tájékoztatást kaphatunk a termékben lév? szénhidrátok mennyiségér?l, amelyb?l még a cukrok mennyiségét is pontosan meg kell adnia a gyártóknak. Nagy könnyebbség, hogy a jelölésre vonatkozó jogszabály pontosan meghatározza a táblázat tartalmát így minden szükséges információt mindig ugyan azon a helyen fogja a táblázatban megtalálni. A gyártó minden egyéb információt pl. a fruktóz felhasználását csak a táblázat végén adhat meg. Tehát nem árt a táblázatot teljesen végigolvasni a tájékozódáshoz.( Megjegyzés: a hozzáadott fruktóz sem kevésbé lényeges!!! )

Els? olvasásra ez egy kicsit bonyolultnak és nehézkesnek t?nik és biztosan gondot fog okozni az els? id?kben. Bízzunk benne, hogy az élelmiszer-kereskedelmi vállalkozások minden segítséget megadnak a vásárlóiknak, és felkészítik a személyzetüket az új kihívásra.

Fenyvesiné Bakos Mária

Forrás:Laboratórium.hu