Uborkaszezon

agua de pepinoAz uborkáról általában azt tartják Indiából terjedt el. Régészeti és nyelvészeti bizonyítékok arra utalnak hogy Nyugat -Ázsiában már legalább 3000 éve termesztik. Indiából elterjedt Görögországba és Olaszországba- A Római birodalom idején már jelentős volt a termelése- és kicsit később Kínába és Dél-Oroszországba.Az ókori Rómában Plinius már megemlékezik az üvegházakról az első századból, és Tiberius császár azzal dicsekedhetett hogy az asztalánál egész évben megtalálható az uborka. Európa szerte valószínűleg a római hódításokkal terjedt el,  majd az Újvilágba is eljutott a spanyol hódítókkal. A növekedéséhez szükséges 15-33 fok közötti hőmérsékleten jól megél a mérsékelt és a trópusi környezetben egyaránt, emiatt igen elterjedt a világ számos régiójában.

Tudományos nevén Cucumis sativus és ugyanabba a botanikai családba tartozik amibe a tök (mindenféle)  és a dinnyék. Bár úgy gondolunk rá mint zöldségre technikailag gyümölcs,  és nem is akármilyen ha gondosan elemezzük a beltartalmát amit egy egyszerű uborka saláta formájában is beilleszthetünk az étkezésünkbe.

Az uborkáról és a benne található gyógyhatású anyagokról nem sok szó esik, pedig egyedülálló fitonutritiensei igen sokoldalú egészségügyi előnyöket biztosítanak. A lista tetején a lignánok, a flavonoidok és a család nevéből képzett cucurbitacinok. Ez a háromféle fitonutritiens biztosítja számunkra  antioxidáns, gyulladásgátló, és rákellenes tulajdonságait.Mik ezek név szerint.

A flavonoidok

 • apigenin
 • a luleolin
 • a kvercetin
 • a kaempferol

Lignanok

 • pinoresinol
 • lariciresinol
 • secoisolariciresinol

Triterpének

 • cucurbitacin A
 • cucurbitacin B
 • cucurbitacin C
 • cucurbitacin D

Nem tagadom némelyiknek olyan neve van, hogy kétszer kell nekifutni míg egyszer elolvassuk, de átlagos esetben inkább fogyasztani kell az uborkát és nem olvasgatni az összetételét. De azért…

A kutatók már régóta ismerik a lignánokat és vizsgálták is őket de inkább a keresztes virágú zöldségekben mint a brokkoli és a káposzta, valamint az allium család tagjaiban mint a hagyma és fokhagyma. A legújabb kutatások aztán több más zöldségben is megtalálták őket például az uborkában. Amikor lignánokat fogyasztunk az emésztőrendszerben lévő  bélbaktériumok átalakítják őket enterolignánná  mint enterolakton és enterodiol. Ezeknek az enterolignánoknak megvan az a képességük hogy kötődni tudnak az ösztrogén receptorokhoz és így pro-, és antiösztrogén hatásokat váltanak ki. Az ösztrogénnel kapcsolatos rákos megbetegedések kockázatát (mint a  mell-, petefészek-, méh-, prosztata-) összeüggésbe lehet hozni az élelmiszerek megfelelő lignán tartalmával. Ha a lignánok fogyasztása nő  ezeknek a rákos megbetegedéseknek a kockázata csökken.Ehhez a hatáshoz még hozzáadódhat a cucurbitacinok  (A-tól D-ig )tevékenysége amelyek a rákos sejtek fejlődését és túlélését is képesek gátolni.

A friss uborka kivonatok  flavonoidjaik segítségével állatkísérletekben már bizonyítottan antioxidáns hatásúak, egy enzim gátlásával csökkentik a gyulladást ( ciklooxigenáz-2), és megakadályozzák a nem kívánatos nitrogén-oxid túltermelést olyan esetekben amikor ez növeli a valószínűségét a gyulladások kialakulásának.

Ha viszont nem akarunk ennyire elmélyedni a kutatásokban és a tudományban első ránézésre annyit biztosan mondhatunk az uborkáról hogy sok benne a víz. A víz pedig hidratál és hűsít. Akár fogyasztjuk az uborkát akár a bőrünkre kenjük ugyanezt csinálja külsőleg és belsőleg egyaránt.

Mi található még kb. 100 gramm uborkában (héjastul szemlélve természetesen)

K-vitamin  18,9%

molibdén  11,5%

pantoténsav  5,4%

réz4,4%

kálium   4,3%

mangán   4%

C-vitamin  3,8%

foszfor  3,5%

Magnézium  3,3%

biotin   3,1%

B1-vitamin  2,5%

A fenti adatokra ránézve az már biztos: ha valamiben sok a kálium és  a magnézium  az már jót tesz a szívnek és a vérnyomásnak. Ha nagyon kevés benne a kalória az nekünk tesz jót, és ha glikémiás indexe is alacsony az már egyenesen tökéletes.

Mire lehet használni az uborkát mint házi szert

– nagy melegben frissítőnek,természetes ion és vízpótlónak

-egyes források szerint a másnaposság és a reggeli fejfájás elkerülése érdekében este lefekvés előtt rágcsáljunk uborkát. Tartalmaz elég cukrot és elektrolitot, valamint  B-vitamint, így csökkenti  a másnaposság tüneteinek intenzitását.

-nem utolsó sorban kozmetikai házi szer csodás pakolások alapja.

gazpachoÉs még egy utolsó megjegyzés: legjobb az uborkát héjastól és magvastól megenni , az összetevők  a teljes gyümölcsre vonatkoznak.

És végül mit ajánlhatok uborkából gyorsan, nyersen : Gazpacho.

Csak az a biztos hogy van benne uborka ,hagyma, paradicsom, paprika,  fokhagyma, fűszernövények, oliva olaj, egy kis ecet, só bors és ezt összeturmixoljuk / vagy nem, behűtjük, és adunk hozzá zsemlekockát /vagy nem.Ki-ki ízlése szerint.

 

 

 

 

Az első képen az Agua de pepino nevezetű hűsítő ital látható. A recept: egy közepes uborka vékonyra szelve, egy citrom szintén, egy csokor menta, 2 teás kanál cukor vagy édesítő ( ízlés szerint),  1/4 teás kanál tengeri só (ízlés szerint), két liter víz.