A turbolya az Apiaceae családba tartozó, a petrezselyemhez hasonló egynyári növény. Népies elnevezései:illatos turbolya, olasz saláta, édespetrezselyem
Az ánizsra emlékeztet? szagú, édeskés íz? egynyári növényt már a rómaiak is használták. Méter magasra is megnöv? faj. Szára üreges, levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, erny?s virágzata kis fehér virágokból áll. A levelek szárnyasan összetettek. A levélhüvely éle sz?rös. A virágzat összetett erny?. Gallérlevél nincs, csak gallérkalevelek, fehér virágai erny?ben nyílnak. Az egész növény tartalmaz illatanyagot.A termés éretten nem bordás. Április környékén virágzik, de ha a nyár nem túl száraz még egyszer virágot bont.
A növény ?shonos Nyugat-Ázsiában, Délkelet -Európában. Mindenféle talajon megél, nem érzékeny a hidegre ezért már kora tavasszal vethet?. Gyorsan növekszik és 6-8 hét múlva felhasználhatóak a levelei. Elt?ri az árnyékot, fejl?déséhez elég 15-20 C fok h?mérséklet. 20 C fok felett azonban a levelei gyorsan elvesztik színüket, üdeségüket és lilás árnyalatúvá válnak.
Illóolaj tartalma 0,3%, valamint tartalmaz A, B és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, courmarinokat, flavonoidokat, szelént, mangánt és methylchavicolt.
A turbolya nem tipikus gyógynövény, felhasználása inkább f?szernövényként ismert. Európa egyes részein a Húsvéti ünnepkörben a Nagycsütörtöki szertartás része, mert illata hasonlít a mirrhára, és mert kora tavaszi kihajtása emlékeztet a megújulásra.
A kora tavaszi friss leveleket az ókori görögök gyermekláncf?vel és vizitormával keverve mint tavaszi tonikumot használták . Úgy gondolták ez a kombináció vitamin és ásványi anyag tartalma miatt megfiatalítja a testet a tél után . Norvégiában és Franciaországban egy tál friss darált turbolyalevél is jár a tavaszi étkezésekhez , amelyet gazdagon szórnak a salátákra, levesekbe, pörköltekre.
A növény nem bírja a szárítást vagy a f?zést. Jellegzetes illat és aromaanyagai elvesznek ezért általában frissen kerül az ételekbe. A fiatal levelek igen rövid ideig szedhet?ek. A kiskertekben azonban sokáig friss növényhez lehet jutni ha nem egyszerre vetik el az összes magot hanem elcsúsztatva. Ha néhány hónapig még élvezni szeretnénk a friss növény ízét fehér borecetben lehet áztatni, vagy püréjét kevés vízzel összekeverve jégkocka tartóban lefagyasztva lehet tárolni .
A klasszikus francia konyha snidlinggel, tárkonnyal és petrezselyemmel keverve ezt az illatos keveréket sokféle étel ízesítésére használja:például tojás, hal, csirke, könny? szószok és salátaöntetek. Jól kombinálható sajtokkal és f?szervaj is készíthet? evvel a keverékkel.
Kulináris használatán túl számos hatását ismeri a népgyógyászat. Leggyakoribb felhasználási módja a tea és a bel?le készített borogatás:
-természetes segítség enyhe emésztési zavarokban szenved?knek
-mint tavaszi tisztító és élénkít? a fent említett pitypanggalm és vízitormával keverve
-teája használható vesek?képz?dés megakadályozására
-er?s fert?tlenít? hatása miatt teája felhasználható b?rbetegségekben ekcéma, dermatitisz, rovarcsípések ,vágások égési sebek lemosására,szájfert?tlenítésre
-kozmetikai el?nyei a b?rtisztításban és tonizálásban rejlenek
-köptet? tulajdonsága miatt légúti fert?zések kiegészít? kezelésére,
-természetes orvosság a szorongás, depresszió leküzdésére,
-ízületi fájdalmak esetén mint borogatás használható
-érdekességként említhet? csillapíthatatlan csuklás esetén a levelek rágcsálását
-a legutóbbi vizsgálatok,amelyeket a Semmelweis Egyetem kutatói végeztek, er?s antioxidáns tulajdonságát igazolták a benne lev? flavonoidoknak ,és lignánoknak köszönhet?en.
A turbolya sikeresen tartható cserépben is ha az megfelel?en mély a hosszú gyökerek számára , így folyamatosan friss levelekhez lehet jutni. Kiskertben pedig a megfigyelés szerint távol tartja a csigákat kedvenc növényeinkt?l.
A növényt nem szabad összetéveszteni a mérgez? alkaloidokat tartalmazó foltos bürökkel (Conium maculatum L.). Jóllehet küllemileg nagyon hasonló a két faj, de a foltos büröknek kellemetlen egérszaga van!
forrás:www.herbal-information.com ,www.wikipedia.org