Tojást és sovány húst ajánlanak kolintartalmuk miatt a várandós nőknek

(MTI) – Évtizedekkel kés?bb csökkentheti az utódnál a magas vérnyomás és a mentális problémák kockázatát, ha a várandós n? elegend? kolint fogyaszt, például tojás vagy sovány hús formájában – állapították meg amerikai kutatók.

A Cornell Egyetem szakemberei elképzelhet?nek tartják, hogy a jöv?ben a kolin pótlását ugyanúgy ajánlják a terhesség alatt, mint most a folsavét.
Eva Pressman kutatásvezet? és csoportja 26, a harmadik trimeszterben járó állapotos n?nél tanulmányozta az úgynevezett epigenetikai markereket. A DNS-molekula környezetében, hozzá kapcsolódva kisebb molekulák találhatók, amelyek befolyásolják, hogy melyik gén, mikor van bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban. Ezek az epigenetikai tényez?k igen fontos szerepet játszanak, mert kikapcsolhatnak véd?géneket vagy olyanokat, amelyek fehérjeterméke káros.
A vizsgálatba bevont állapotos n?k étrendje vagy napi 480 milligramm, vagy 930 milligramm kolint tartalmazott. A kutatók úgy találták, hogy a nagyobb dózisú kolint fogyasztó n?k epigenetikai mintázata eltért, a test hormonaktivitását szabályozó géneknek megváltozott az állapota.
Kiderült, hogy a kortizon stresszhormon termel?dését szabályozó gének kikapcsolódtak, az újszülöttek vérében pedig 33 százalékkal kisebb volt a kortizonszint. A kortizon hormon vérszintje összefügg a stressz és a metabolikus szindróma kockázatával. Pressman úgy véli, hogy a szorongásban és depresszióban szenved? várandós n?knek kórosan megemelkedett kortizonszintjük csökkentése érdekében megel?zésként érdemes lenne kolint szedniük.
„Egyszer úgy írhatjuk majd el? a kolint a várandós n?knek, ahogyan most a folsavat. Olcsó, és az alkalmazott dózisban nincs érzékelhet? mellékhatása” – idézte a kutatót a The Daily Telegraph