Téves diéták – A 90 napos szétválasztó diéta

Januárt írunk, sokan kezdtek el ”fogyókúrázni”, az interneten rengeteg fals információt tartalmazó, sok esetben egészségkárosodást okozó népszerű diéta lelhető fel. A tisztánlátás érdekében szeretnénk rávilágítani ezekre, és a veszélyeikre.

90 napos diéta vagy szétválasztó diéta (Testkontroll)

A hiedelem szerint amerikai sportorvosoktól származik a diéta, aminek alapja a szétválasztás, 15-20 kg súlyvesztést ígér három hónap alatt magas túlsúly esetén és még a magas vérnyomást is megszünteti. A leírás szerint megváltoztatja a szervezet működését, ami garantálja, hogy a leadott kilók nem jönnek vissza. A három hónapig tartó kúra négynapos ciklusokra oszlik, az első a fehérjenap, majd egy keményítő-, egy szénhidrát-, és egy gyümölcsnap következik. A sorrendet végig tartani kell, havi egyszer víznapot kell tartani, reggelire pedig csak gyümölcsöt szabad fogyasztani.

Problémák:

  • Szétválasztás: A diéta alapjaiban rossz felépítésű, a tápanyagok ilyesfajta szétbontása egészségtelen, minden nap szükségünk van a különböző tápanyagokra, ennek hiányában hiánybetegségek alakulhatnak ki.
  • Nem ad kereteket, nem személyre szabott, egy 150 kg-os személy is ugyanannyit ehet, mint a 100 kg-os társa?
  • Szénhidrátnap és gyümölcsnap, a gyümölcsök nagyrészt szénhidrátot tartalmaznak, akkor ez hogy fér össze?
  • Pizza, fagylalt, torta, csokoládé, ehetsz bármiből bármennyit, rengeteg kalóriát tartalmaznak és nincs mennyiségi korlát.

A legalapvetőbb táplálkozási ismeretek hiányoznak ebből a ”diétából”, hol van itt a személyre szabott kalóriaszükséglet? A mikro- és makro tápanyagok helyes arányban történő bevitele? És hogyan szolgálja ez az egész az anyagcserénk átalakítását és a fogyást?

Következmények:

  • Teljesen felborítja anyagcserénk működését.
  • A szétbontás miatt nehezebb lesz az emésztés, tápanyagok felszívódása.
  • Tápanyaghiány tüneteket okoz, amikből betegségek alakulhatnak ki.
  • Az éhgyomorra fogyasztott gyümölcs fokozza a gyomorsavtermelést, hosszú távon gyomorfekély alakulhat ki.
  • Nem alkalmas fogyásra, ha esetleg pár kg-ot elvesztünk, az az elégtelen fehérjebevitel okozta izomtömegből való súlyvesztés, ami még jobban elrontja a test esztétikáját.
  • A program vége után, ha visszaállunk a vegyes táplálkozásra, a túlsúly nagyon gyorsan visszaáll a kezdeti állapotba – yoyo effektus.

Összességében elmondható, hogy senkinek sem ajánlott, aki komolyan gondolja az életmódváltást. Minden szakmai alapok nélküli, az alapoktól rosszul felépített egészségkárosító programról van szó.

Egészség.hu