“Természetes aszpirin” maradványait fedezték fel egy 1300 éves edénytöredékben

Fűzfakéregből kivont szalicilsav maradványait fedezték fel a Colorado-államban előkerült 1300 éves edénytöredéken – a 7. századi lelet a legkorábbi bizonyíték arra, hogy Nyugat-Amerika őslakossága gyógyászati célból alkalmazta a modernkori aszpirin “előfutárának” is tekinthető vegyületet.

aspirin Néprajzi kutatások szerint  Nyugat-Amerika összes bennszülött lakossága használta a fűzfák gyökerét, kérgét és levelét helyi fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre. Különösen a Puebloan kultúrák népei készítettek főzeteket a gyökérből és a kéregből borogatás céljára. A népi gyógymód napjainkban is megfigyelhető az Arapahoe és a Cheyenne indiánok körében akik a fűzfa leveléből teát készítenek ,vagy a kérget meglágyítják forró vízzel és fogfájás esetén ezt rágcsálják fájdalomcsillapítóként.

A régészek három évvel ezelőtt tártak fel négy edénytöredéket, valamint egy kaparópenge vagy kés maradványait 80 centiméter mélységben egy barlang alját borító üledékrétegben, radiokarbon kormeghatározás tanúsága szerint a leletek 586 és 692 közötti periódusból származhatnak. A töredékek azonban olyan aprók, és olyannyira híján vannak bárminemű jellegzetességnek, hogy nehéz őket valamely kultúrához kötni – olvasható a Western Digs hírportálon.
A kerámiatöredékeket biomolekuláris elemzésnek vetették alá, hogy kiderítsék, mire használták egykori tulajdonosaik a cserépedényeket. A vizsgálatok során három töredéken semmiféle vegyületet nem fedeztek fel, a negyediken viszont fűzfakéregből származó szalicilsav maradványaira bukkantak. A meglepő eredmény hitelességét négy különböző módszerrel elvégzett vizsgálat igazolta.

A vizsgálatokat végző Denise Regan érdekességként megemlítette, hogy a cseréptöredéken semmiféle más szerves vegyület maradványait nem sikerült kimutatni, így valószínűsíthető, hogy a kerámiaedényt gyógyszeres “tégelyként”  használhatta egykori tulajdonosa.

A szalicilsav azonban belsőleg alkalmazva nagy adagban toxikus, a problémát a 19. században sikerült megoldaniuk európai vegyészeknek, akik kidolgozták a sokkal kevesebb mellékhatással járó készítmény, az acetilszalicilsav (aszpirin) előállításának módszerét.

MTI