A bajkál csodája

csukoka3

Bajkáli csukóka

A bajkáli csukóka, latin nevén Scutellaria baicalensis (Giorgi), Kelet-Ázsiából származik. Eredetileg Kínában, Japánban, Koreában és Mongóliában volt őshonos. Rokon csukóka fajok megjelentek Észak-Amerikában, majd a későbbiek során eljutottak Európába is. A csukóka fajok mintegy 200 képviselőjét tarthatjuk számon, hatékonyságban, összetételben azonban különböznek egymástól. A gyógynövényt előszeretettel használták a különböző népek gyógyítói, a bajkáliak, valamint az észak-amerikai sámánok is. A bajkáli csukókát elsősorban a hagyományos kínai orvoslás használta, a legalapvetőbb gyógynövényei között tarthatjuk számon. A használatát leíró, első feljegyzések időszámításunk kezdetéről származnak.
Virágai különös formájára utal a csukóka népies neve: csákóka, süvegfű, Európában vízmelléki csukókaként, vízmelléki sisakfűként ismert. A XVIII. században a csukókát “őrült kutya gaznak” nevezték el, veszettség elleni alkalmazása kapcsán.
Évelő, akár 50 cm magasra is megnövő, az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó gyógynövény. Egyenes, szerteágazó, szőrös növényszára van, átellenes, világoszöld, keskeny és sűrűn elhelyezkedő leveleit szép, kék virágok kísérik.

A gyökérbe rejtett erő

Apró, ajakos, kék és kékeslilától a rózsaszín árnyalatokig változatos színben pompázó virágai fürtöt alkotnak, a virágok a száron egy oldalra rendeződnek, egy irányba néznek. Orsószerű gyökere – a gyógyhatások tekintetében a növény legfontosabb része – belül húsos és világossárga színű.
A napos, köves lejtőket, a jó áteresztőképességű talajt kedveli. Európai változatai mocsaras vizek közelségében élnek. A kertekben is termeszthető.
Ha megfelelően gondoskodnak a kertben növekvő csukókájukról, “már” 3 év elteltével betakaríthatják erőfeszítésük gyógyító “gyümölcsét”. A növény gyökerét kiszedve, kiszárítva, összezúzva tudjuk majd felhasználni. A gyógyító erejű zúzalék megőrlésével sárga színű port kapunk.
A csukóka széles spektrumú hatásai elsősorban a gyógyhatású gyökerében nagy mennyiségben megtalálható flavonoidoknak (baicalein, wogonin, oryxilin) köszönhetők. A flavonoidok egyike – a baicalin vagy baicalein – ráadásul képes megállítani a daganatok növekedését (főleg prosztata-, bőr-, hasnyálmirigy- és emlőrák esetén).
Antioxidáns hatásaival többszörösen “lekörözi” az A-, a C- és az E-vitamint. Gyökerében ezenkívül melatonin, szterolok, cserzőanyagok, gyanta, ásványi anyagok, szerves savak és glikozidok találhatók.

Sokoldalú gyógyító

A hagyományos kínai orvoslás sokoldalúan használta fel a gyógynövényt, így emésztési problémáknál, hasfájás, hasmenés, vérhas, véres széklet, különböző fertőző és lázzal járó állapotok esetén, a magas koleszterinszint és a sárgaság gyógyításában. Segít magas vérnyomásban, különböző allergiás megbetegedésekben, és gyulladásos bőrbetegség, időnkénti orrvérzés előfordulásakor is javasolható.
Leginkább növényi nyugtatószerként alkalmazzák. Kiválóan használható szorongásos állapotok, depresszió és álmatlanság gyógyítására, valamint stresszoldásra, fejfájás enyhítésére, menstruáció előtti tünetegyüttes (PMS), izomgörcsök és epilepsziás rohamok kezelésére. Görcsoldó, epe-, valamint vizelethajtó hatásai számottevőek. Több országban végzett orvosi tanulmányok támasztják alá ezeket a hatásokat.
Csillapítja a szívritmuszavart (aritmiát) és a szív izomrostjainak remegését (kamrai vagy pitvari fibrilláció), ezért infarktus utáni lábadozásban is alkalmazható. Kivonata immunszabályozó aktivitású: segíti a vérképzést, és jelentős mértékben támogatja az immunrendszer megújulását egy-egy nagyobb terhelést, pl. kemoterápiát követően. Gyulladáscsökkentő hatása ízületi gyulladásban (arthritis) is érvényesül. Bizonyították továbbá a növény baktérium- és vírusellenes hatását, amely akkor is működik, ha a hagyományos antibiotikumok a rezisztencia kialakulása miatt már nem segítenek. Megemlítendő még, hogy a növény korlátozza a HIV vírus szaporodását.
Ugyancsak ígéretesek a szívbetegségek és a rák gyógyítása terén végzett orvosi kutatások eredményei.

A tea elkészítése

A bajkáli csukókát fogyaszthatjuk teaként. Egy bögre tea (2,5 dl) elkészítéséhez egy kiskanálnyi morzsolt csukókagyökérre van szükség. Más gyógynövényekkel is kombinálhatjuk annak függvényében, hogy mely hatását szeretnénk leginkább felerősíteni.
Hatásosabb a teánál a belőle készült tinktúra (az alkoholról és a cigarettáról való leszokásban is segíthet).
Nem kívánt mellékhatásai nem ismeretesek. Mivel azonban erős hatású, multifunkcionális, számos fajtával büszkélkedő, különböző termékekben és keverékekben kapható gyógynövényről van szó, használatát és adagolását tekintve konzultáljon orvosával vagy egy gyógynövényszakértővel.

Írta:  Vladimír Vonásek

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette: Németh Imréné Éva