Tényleg segíthet fogyni a D-vitamin?

Az utóbbi hónapokban egyre nagyobb figyelem övezi a D-vitamin fogyasztását itthon és külföldön egyaránt. Csodaszerről beszélhetünk vagy egy egyszerű mezei tápanyagról? Mi most annak néztünk utána, hogy szakértők milyen összefüggéseket találtak a túlsúly és D-vitamin bevitel között.
Már egyértelműen bebizonyosodott, hogy a D-vitamin nem megfelelő és elegendő fogyasztása rendkívül sok betegséghez járulhat hozzá. Ezek a következőek lehetnek, persze sok más egyéb betegség mellett:

ischaemiás szívbetegség
magas vérnyomás
cukorbetegség
elhízás
rosszindulatú dagantok
sclerosis mulitplex
tüdőbaj

Az elhízás kapcsán már körülbelül 30 éve felfigyeltek a D-vitamin jelentőségére, azonban csak az elmúlt pár évben sikerült tisztázni az összefüggéseket. Az derült ki ugyanis, hogy a D-vitamin (a kalciummal együtt) befolyásolja az energia- és a tápanyagbevitelt, illetve azok hasznosulását is. Lehetséges tehát, hogy ezek a folyamatok a testtömeg szabályozására is kihatnak: a D-vitamin befolyásolja a zsírsejtek képződését és érését, hiánya pedig egyenesen növeli az elhízás kockázatát. Ehhez a folyamathoz az is hozzájárulhat, hogy a D-vitaminnak gyulladásgátló hatása is van, és ez is hozzájárulhat az elhízás megelőzéséhez.

Mérések után az volt látható, hogy mind a túlsúlyosak, mind a normális testsúllyal rendelkezők esetében a D-vitamin szint és a testtömeg-index fordított arányban álltak egymással. Minél kevesebb D-vitamin volt tehát a szervezetben, annál nagyobb testtömeg-indexsze volt az illetőnek.

Különösen a túlsúlyosak és elhízottak esetében igaz az, hogy megnövelt D-vitamin felvétellel el lehet érni az optimális D-vitamin szintet.

Forrás: egeszseg.hu