Szegfűszeg

Fűszer és gyógyszer, az összefüggés  nem először kerül elő. Legújabb történetünk a szegfűszegről szól, és a végén eldönthetjük melyik kategóriába soroljuk ha minden oldalról megvizsgáljuk hatásait.

Ázsiában már 2000 évvel ezelőtt ismerték, sőt  ie. 200 körül a kínai császárok udvaroncai nem is mertek megjelenni uruk előtt csak egy gerezd szegfűszeggel a szájukban. A fenséges úr ne érezzen semmit csak a friss illatot ha véletlenül megadná a szót alattvalóinak. Arab kereskedők hozták Európába a IV. század táján, ennek ellenére nem terjedt el széles körben csak a középkorban, amikor felismerték, hogy erős aromája elfedi a rosszul tartósított ételek ízét. Nem túl bizalomkeltő előélet.

Legrégebbi leírások gyógyszer-szerű használatáról Kínából származnak ahol olyan betegségek ellen használták mint a hasmenés, máj és gyomorbetegségek, szélszorulás, hányinger és hányás, valamint mindenféle fertőzésekre mint a malária , a kolera, tuberkulózis és rüh.

Az  illatos fűszer a fentiek szerint számos- ma azt mondanánk antimikrobiális- célra   alkalmas.

Maga a  szegfűszeg egy örökzöld fa  a Syzygium aromaticum virágbimbója amelyet kinyílatlan rószaszín állapotában kézzel szüretelnek, majd szárítják  és így nyeri el a számunkra ismert barna színt. A növény az indonéz szigetvilág egyik szigetén, Malukun őshonos, de ma már több helyen termesztik Indiában, Sri lankán, Brazíliában és Madagaszkáron.

A szegfűszeg gyógyító hatását a belőle kivonható olaj hordozza.A szárított bimbó legalább 15-20 % illó olajat tartalmaz . Az olaj legnagyobb részét (70-90%) a legfőbb hatóanyag az eugenol képviseli, de mellette számos más hatékony összetevő is kimutatható:

-acetil eugenol

– béta-kariofillén és  vanillin

-crategolic sav, tannin, gallotannic sav, metil-szalicilát (fájdalomcsillapító)

flavonoidok: eugenin,kempferol, rhamnetin, és eugenitin

-triterpének mint oleanolic sav.

A fenti összetevők  még egy fontos tulajdonságot kölcsönöznek a szegfűszeg olajnak: szokatlanul erős antioxidáns. Ha az antioxidáns kapacitás jellemzésére használt ORAC értéket nézzük a legtöbb antioxidánsnál több tízezres, vagy néhány százezres értéket találunk. Ezzel szemben a szegfűszeg olaj ORAC értéke több mint 10 millió. Egy igazi szörny az antioxidánsok között.

Egészségügyi előnyei

A szegfűszeg egy természetes antivirális, antimikrobiális, antiszeptikus, és anti-fungális szer. Stimuláló és nemi vágyat fokozó hatású. A szegfűszeg olajat régóta használják  különböző betegségek többek között emésztési zavarok, generalizált stressz, paraziták, köhögés, fogfájás, fejfájás ellen.
 • széleskörűen használható a szájápolásban: természetes érzéstelenítő tulajdonsága miatt enyhíti a fogfájást, a szájüregi fekélyek okozta fájdalmat, a fogíny gyulladás okozta fájdalmat, alkalmas torokfertőzés kezelésére gargarizálóként
 • hatékony segítség az élelmiszerek okozta bélfertőzések kezelésében
 • használni lehet rovarcsípések okozta fertőzések kezelésére, és egyéb bőrön keletkező gyulladások esetén is mint elfertőződött pattanások, sebek
 • használható bőrön előforduló gombás fertőzések kezelésére
 • stimulálja a keringési rendszert, csökkenti a mentális és testi  fáradtságot ,  használják álmatlanság,  szorongás és  depresszió ellen
 • gyulladásgátló tulajdonsága miatt alkalmas felső légúti fertőzések kezelésére,  egyszerű nátha ellen ugyanúgy ,mint hörghurut ellen, vagy melléküreg fertőzések esetén
 • stabilizálja a vércukor szintet
 • erőteljes hatású gyomorproblémák esetén, csökkenti a puffadást , az ételmérgezésekkel kapcsolatos hányingert és  hányást, a csuklást ,és mint nagyszerű fűszer ténylegesen segíti az emésztést és az anyagcserét
 • Előzetes tanulmányok arra utalnak, hogy a  szegfűszegolaj kemopreventív szerepet játszhat néhány tumoros megbetegedés esetén  különösen tüdő-, bőr- és emésztési rák.
 • a szegfűszeg olaj aktív hatóanyaga az eugenol úgy működik mint egy hatékony trombocyta-aggregáció gátló, tehát megakadályozza a vérrögök kialakulását.
 • helyileg alkalmazva oldja az izomgörcsöket
 • illata riasztja a szúnyogokat és elűzi a molyokat

Néhány recept

-Emésztési zavarokra:keverjünk el porított szegfűszeget egy kanál mézben ,és fogyasszuk este lefekvés előtt

-Fülfájásra:forraljunk fel néhány gerezd szegfűszeget valamilyen olajban és 3-4 cseppet cseppentsünk a fülbe, vagy szegfűszeg olajat higítsunk hordozó olajjal, és néhány cseppet vattára csepegtetve tegyük a fülbe

-Hányinger ellen szegfűszeg tea, vagy néhány szegfűszeg elrágcsálva

-Magas vérnyomás csökkentésére szintén szegfűszeg rágcsálása legalább hat hétig ( ezt azért önmagában nem javasolnám magas vérnyomás terápiájára )

Bár a szegfűszeget inkább fűszerként használjuk a nyugati világban  a hagyományos indiai és kínai gyógyászatban népszerű gyógynövény .

Karácsony közeledtével pedig egy ötlet: