Télen biztosan teázunk

A tea a víz után a második legtöbbet fogyasztott ital a világon. A teának (Camellia sinensis) két fajtacsoportja van: a kis level? (Camellia sinensis var. sinensis), amely bírja a hideget, s matt, sötétzöld levelei száz évig is szüretelhet?k, míg a nagy level? (Camellia sinensis var. assamica) a trópusi éghajlatot kedveli, s fényes, világoszöld levelei akár negyven évig szedhet?k.

Több mint háromezerféle tea létezik, amelyek között alapvet?en a feldolgozás módjában van különbség. A tealevél polifenol-tartalmának oxidációs állapota alapján hatféle tea különíthet? el: a fehér tea nem fermentált, ezüstfehér bolyhokkal borított új rügyekb?l születik; a zöld tea szintén nem fermentált, amely fajtától függ?en zsenge levelekb?l, illetve – a gyengébb min?ség?, más néven „puskapor”tea – érett hajtásokból készül; az Oolong teát félig fermentált, teljesen érett hajtásokból állítják el?; a fekete teának teljesen fermentált, általában egy rügyb?l és két levélb?l álló hajtás az alapja, továbbá létezik illatosított tea és préselt tea is

Világviszonylatban még mindig a fekete tea a legjelent?- sebb, ugyanis a teljes teafogyasztás négyötödét teszi ki. Ké- szítése az alábbi öt lépésben történik: a levelek leszedése, fonnyasztása, hengerelése, fermentálása és szárítása. Míg a zöld tea készítésekor a tea enzimeit inaktiválják, addig a fekete teánál a fermentálás során az enzimek közrem?- ködésével alakulnak ki a szín- és az aromakomponensek. A fermentációs helyiségben magas páratartalom mellett 25-35 °C-on zajlanak le a kémiai oxidációs folyamatok.

Az egy f?re jutó teafogyasztás a KSH 2013-as adatai szerint 19,1 dkg volt. Megjegyzend?, hogy ez a 2000-es évek elején 30 dkg körül mozgott. Itthon továbbra is az ?szi és a téli id?szakban jellemz? a teavásárlás. A fekete teák elvesztették piacvezet? pozíciójukat, ugyanis napjainkban a valódi gyümölcsteák a legkedveltebb teafélék, de a zöld teák és a gyógyteák iránt is n? a kereslet.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság 2015-ben közzétett, koffeinnel foglalkozó jelentése szerint a feln?tteknél egyszerre 200 mg koffein fogyasztása biztonságos, illetve a napi rendszerességgel elfogyasztott 400 mg koffeinnek nincs az egészségre nézve káros hatása. A túladagolás mennyiségét napi 600 mg felett állapították meg. Várandóság esetén viszont napi 200 mg-nál nem ajánlott több koffeint fogyasztani. Összehasonlításképpen néhány teafajta és egyéb ital koffeintartalma mg/literben kifejezve, a zárójelben fel van tüntetve a koffeintartalom egy átlagos adagra vonatkozatva is: eszpresszókávé: 1340 mg/l (60 ml: 80,4 mg) > hosszú kávé: 445 mg/l (200 ml: 89 mg) > energiaital: 320 mg/l (250 ml: 80 mg) > cappuccino: 272 mg/l (150 ml: 40,8 mg) > fekete tea: 220 mg/l (220 ml: 48,4 mg) > zöld tea: 151 mg/l (220 ml: 33,2 mg) > kóla: 108 mg/l (355 ml: 38,4 mg). A koffeinmentesített tea (25 mg/l) és a koffeinmentes kávé (21 mg/l) esetében is számolni kell némi koffeintartalommal. A gyógyteákhoz és a valódi gyümölcsteákhoz hasonlóan a dél-afrikai rooibos tea is koffeinmentes, viszont a dél-amerikai matéteában van koffein.

Hazai adatok alapján a férfiak naponta átlagosan 121,7 mg, míg a n?k 123,1 mg koffeint fogyasztanak. A napi koffeinfelvétel teából származó aránya feln?ttek esetében (18-65 év) 29,8%, 65 és 75 éves kor között 35,2%, 75 éves kor felett 50,6%.

Egy csésze tökéletes tea létrehozása szinte már m?vé- szet, azonban az alábbi instrukciók közül néhány jól jöhet egyszer? hétköznapokon is. A tea készítéséhez frissen forralt, lágy víz ajánlott, s a vízforralóban maradt vizet ne forraljuk újra! Az el?z?leg forró vízzel átöblített és így felmelegített teáskannába fejenként egy teáskanálnyi teaf? (2 gramm) kerül, de van, ahol egy extra adag „jár a teáskannának” is. A teaf? forrázása a teafajtának megfelel? h?mérséklet? és mennyiség? vízzel a megadott ideig történik, míg tényleges f?zésr?l csak néhány gyógyteánál van szó. A teát nem érdemes a javasoltnál hosszabb ideig áztatni, mert egyrészt a koffein viszonylag gyorsan kioldódik, másrészt így nagyobb mennyiségben lesznek jelen cseranyagok és egyéb keser? ízanyagok, amelyek rontják a tea élvezeti értékét. Ráadásul a csersav megköti a koffeint, így annak a hatása késleltetett lesz. Aki er?sebb teát szeretne, az a teaf? mennyiségét növelje. Ideális esetben a tea h?mérséklete fogyasztáskor 60-65 °C. A teák ízesítésével kapcsolatban jó tudni, hogy a citromlé megvédi a tea polifenoljait az oxidálódástól, aki pedig tejjel inná a fekete teát, az a teát öntse a tejbe. A tej fehérjéi megkötik a csersavat, így csökkenthet? a kesernyés íz. Az étvágyjavító teák nem édesítend?k

A tealevél polifenol-vegyületei kit?n? antioxidánsok. A flavonolok (régebbi nevükön katechinek) a tea fanyar ízét adják, s el?anyagai a fekete tea színét is meghatározó teaflavinoknak. A zöld tea színét flavonolok és flavonok adják. A fermentáció során keletkez? tearubigineknek a tea testessége köszönhet?. A zöld és a fekete tea fenolos vegyületeikben is különböznek. A tea a koffein (régebbi nevén tein) mellett kis mennyiségben teobromint és teofillint is tartalmaz. A teában lev? aminosavak részt vesznek az aroma kialakításában, míg a teanin, amely csak a teában fordul el?, a szabad aminosavak felét teszi ki. A pigmentanyagokon túl mono- és diszacharidok, lipidek, szerves savak és aromaanyagok is találhatók a tealevélben. Ásványi anyagok közül kiemelend? a kálium- és a fluortartalom

A világ számos pontján évente megrendezett Táplálkozás és Hidratáció Hete (Nutrition & Hydration Week) az egészségügyben és a szociális ellátásban hangsúlyozza a megfelel? táplálkozás és folyadékfogyasztás fontosságát. Ennek a programnak világszerte szerves része egy teadélután, amelyre 2015-ben már hazánkban is sor került.

A tea lehet jeges, szívószállal vagy g?zölg? teáscsészé- ben, liofilizált vagy prémiumkategóriás, de biztos, hogy hosszú utat tett meg, míg elért hozzánk. Egykor tiltották, csempészték és a mai napig hamisítják ezt az élvezeti cikket, amely nemzeti kultúrák része a japán teaceremóniá- kon át a krikett mérk?zések hivatalos teaszünetéig.

Koszonits Rita dietetikus Új Diéta 2015/5