Szupererős antibiotikum az óriáspanda vérében

A kihalófélben levő fajról eddig inkább a veszélyeztetett állatok védelme jutott az eszünkbe! Most azonban valami egészen más is kiderült. A tudósok egy szupererős antibiotikumot fedeztek fel az állat vérében , amely elpusztítja a gombákat és a baktériumokat. Úgy gondolják az anyag azért jelent meg a medve immunrendszerében hogy megvédje a fajt a fertőzésektől.

A cathelicidin-AM -nek nevezett anyagot a panda DNS-ének elemzését követően fedezték fel. Hatása sokkal erősebb mint néhány ismert antibiotikumnak ,mindössze 1 órára van szüksége a baktériumok elöléséhez ,míg a vizsgálatban szereplő antibiotikumnak 6 órára. A kutatók úgy vélik   ígéretes kiinduló pont lehetne egy újfajta antibiotikum kifejlesztésére a mindenre rezisztens szuperbaktériumok ellen ,vagy a másik irány, hatékony felület  és  eszközfertőtlenítő válhatna belőle.

Az vadon élő óriáspandák száma már csak 1600 körül van  köszönhetően a természetes  élőhelyek elpusztításának,  és az élelemül szolgáló  bambuszerdők kipusztításának Kínában ,és Délkelet-Ázsiában. A kutatási eredmény talán egy újabb ok ,hogy óvják a meglévő példányokat és megelőzzék ennek a fajnak a kipusztulását.

Szerencsére a tudósoknak nem az állat véréből kell kivonniuk az antibiotikus anyagot . Képesek azt mesterségesen, laboratóriumban  előállítani ,mivel dekódolták azt a gént amely a kis molekulájú fehérje előállításáért felelős.

Dr Xiuwen Yan, kutatásvezető  ( Life Sciences College of Nanjing Agricultural University  China)azt nyilatkozta a The Daily Telegraphnak: a molekula potenciális antimikrobiális hatékonyságot mutatott a mikroorganizmusok széles spektruma ellen beleértve a baktériumokat és gombákat, mind standard mind gyógyszerrezisztens törzsek esetében.A hagyományos antibiotikumokkal szemben kialakuló  növekvő gyógyszerrezisztencia egyre nagyobb nyomást gyakorol a kutatókra, hogy új típusú hatóanyagokat keressenek.A gén-kódolású antimikrobiális tulajdonságú peptidek nagy szerepet játszanak a veleszületett immunitásban, és sokkal kevesebb rezisztencia alakul ki velük szemben ,mint a hagyományos antibiotikumokkal szemben. Dr. Yan és munkatársai szerint a panda genomjában esetleg más potenciális gyógyszerek is lehetnek elrejtve.

Az óriáspandák nem egyedüliek az állatvilágban ,amelyek ilyen antibiotikus vegyületeket termelnek. A kutatók hasonló anyagokat találtak egyes csigák ,és kétéltűek által termelt nyákban.

Forrás:Daily Mail