Hamburgerek és gyorsételek kedvelői figyelem! A kilátások mellbevágóak!

(MTI) – Az évtized végéig van id?nk arra, hogy hozzászokjunk a rovarevés gondolatához, mivel egyes tudósok szerint az állattartás megdrágulása miatt elkerülhetetlen lesz a proteinben rendkívül gazdag hatlábúak fogyasztása. Az EU-t mindez nem fogja felkészületlenül érni: az Európai Bizottság 2012-ben 3 millió euróval támogatta a rovarok ehet?ségét kutató projekteket .
Az ízeltlábúak törzsébe tartozó, szelvényezett test? állatok beiktatása az étrendünkbe f?ként tápanyagtartalmuk miatt lehet vonzó opció. Egyes férgek például háromszor annyi proteint tartalmaznak kilónként, mint a marhahús, míg például kálcium bevitel szempontjából négy tücsök megevése egy pohár tej elfogyasztásával ér fel.

Bár a rovarok Európában hagyományosan nem képezik az étrend részét, világszerte mintegy 2,5 milliárd ember fogyaszt rendszeresen rovarokat – állítja az ENSZ élelmiszerbiztonsági hatósága. A világszervezet élelmezésügyi és mez?gazdasági szerve szintén fenntartható módon tenyészthet? táplálékforrásként, illetve az élelmiszerhiány egyik megoldásaként tekint az általában kártev?ként ismert rovarokra.

A szakhatóságok, illetve a kutatók abban is egyetértenek, hogy az európai közönség számára az ízeltlábú állatkákat valószín?leg álcázott formában kell tálalni. Noha egyes ínyencségnek számító rovarok iránt – ilyen például a csokoládéba mártott hangya – már most is van némi kereslet, nem valószín?, hogy a hatlábúak teljes valójukban fognak bekerülni az étrendünkbe. Megoldás lehet például,hogy a rovarokat ledarálva, adalékként keverik hozzá különböz? burgerekhez és más gyorsételekhez.

„Az élelmiszergyártók például állati eredet? proteinként tüntethetik majd fel a rovarokat a termékeken. Egyébként nem sok embernek támadna gusztusa sáska-burgerre” – véli Daniel Creedon londoni séf, akinek éttermében már most felszolgálnak mézben megforgatott hangyát, sáskát és méhet is. Egy fenntartható fejl?déssel foglalkozó honlap szerint a rovarokat tartalmazó élelmiszereket különböz? egészségtudatos jelszavakkal lehetne népszer?síteni, mint „proteinben gazdag”, „zsírszegény”, de „öko-burgerként” is eladhatóak lennének a termékek.

Bár az Egyesült Államok sem tette még le a voksát a rovarevés mellett, a hatályos amerikai élelmiszerbiztonsági szabályozások értelmében már most sem probléma, ha feldolgozott élelmiszerek rovardarabokat tartalmaznak. Ezt a rendelkezést persze nem verik nagydobra az amerikai hatóságok, hiszen a rovardarabokon kívül a rágcsálósz?r sem tiltott „hozzávaló”.