Szintetikus resveratrol:100x hatékonyabb mint egy pohár vörös bor

Egy gyógyszer amely leküzdi az öregedést és segít az embereknek 150 évig élni? Talán nem kell több mint öt év és tényleg lesz ilyen.

Az új  szintetikus molekulák mindegyike a vörösborban található resveratrolt másolja amely a kutatások szerint gátolja az öregedést a SIRT1 enzim aktivitásának növelésével.

A  GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriás már a humán fázisban tart a kísérletekkel amelyben szigorú feltételek között  cukorbetegeken ,szívbetegeken ,és rákbetegeken  végzi a vizsgálatokat. Az eddigi munka azt bizonyítja hogy ha  egy gyógyszerrel sikerül ezt az anti-ageing enzimet megcélozni ,az hatékony lehet az életkorral kapcsolatos betegségek esetén ,és meghosszabbíthatja az élettartamot.

A  vizsgált 117 vegyület mindegyike  közös mechanizmussal egyetlen enzim  befolyásolásán keresztül működik. David Sincler professzor szerint ( Harvard University) végső soron ezek a gyógyszerek egy “betegséget” kezelnének ,de eltérően a mai gyógyszerektől 20 másikat megelőznének. A hatásuk : a lassúbb öregedés.

Működésük célja a SIRT1 enzim ,amely magától bekapcsol éhezés vagy testmozgás esetén, de működését aktivátorokkal is lehet befolyásolni.A leggyakoribb aktivátor anyag a természetben előforduló  resveratrol amely megtalálható a vörösborban -aránylag kis mennyiségben-de a mintájára kifejlesztett szintetikus molekulák már sokkal erősebb hatással bírnak.

A resveratrol körül folyó munka már évtizedes de ezidáig a hatása erősen vitatott volt.Ennek ellenére mégis vannak biztató kísérletek többféle betegségcsoport esetén: rák, szív,- és érrendszeri betegségek, szívelégtelenség ,2-es típusú cukorbetegség, Alzheimer -kór, Parkinson-kór, zsírmáj, szürkehályog,  csontritkulás,izomsorvadás,alvási rendellenességek,gyulladásos betegségek mint például pikkelysömör, ízületi gyulladás és vastagbélgyulladás.

A gyógyszerészet történetében még soha nem volt olyan anyag amely egy enzimet késztetett ara hogy “gyorsabban fusson”-mondta professzor Sinclair.

Négyezer szintetikus molekulával indult a keresés amelyek mindegyike 100 x hatékonyabb mint egy pohár vörösbor ,végül  a 3 legjobbat használják a humán kísérletekben.Az első indikáció amelyben várhatóan az orvosok és betegek kezébe kerül az új szer a cukorbetegség lesz.A kutatások elején még csak annyit árulnak el ,voltak javulások a betegek anyagcsere helyzetében, illetve a másik csoportban pikkelysömör esetén csökkent a bőrpír.A gyógyszer várhatóan használható lesz szájon át vagy helyileg kenőcs formájában.

Az öregedő bőrre vonatkozóan eddig nem voltak kifejlesztett “gyógyszerek ” de már létezik termékcsalád resveratrol tartalommal.

Professzor Sinclair szerint a végső cél  az lehetne hogy ezeket a gyógyszereket megelőzésképpen használhatnánk ugyanúgy ,ahogy egyes esetekben a sztatinokat megelőzésképpen használjuk szív.-és érrendszeri betegségek esetén.  A kutatások másik iránya tehát az, hogy bebizonyítsák egészséges emberek számára is van előnye a szer szedésének.

Néhányan körülünk 150 évig is élhetnek majd- a cikk szerint-de ehhez még további kutatásokra van szükség.

Forrás: DailyMail