Az illatos olivaolajok közül a legjobb választás az olasz

A csökkentett zsírtartalmú élelmiszer-ipari termékek egyre népszer?bbek.Egyre többen választják ezeket a „light” termékeket bízván abban, hogy az alacsonyabb energiatartalom segíti ?ket a fogyásban vagy legalábbis a szinten tartásban. Hogy ezek a termékek önmagukban hatékonyak-e az vitatott kérdés, mivel az emberek hajlamosak a túlkompenzálásra.Vagyis energiaszegény joghurtot esznek ugyan, de a hiányzó kalóriákat azután máshonnan pótolják.

Most egy tanulmány szerint azonban nemhogy kivonni kellene a joghurtból a zsírnem?t hanem inkább hozzáadni a fogyás érdekében. Persze az nagyon nem mindegy hogy milyet. A természetes olajok és zsírok szabályozzák a teltségérzetet az olivaolajjal az élen.Szóval a kérdés az mi is teszi ezt az olajat ilyen hatékonnyá?

A müncheni és bécsi egyetem közös kutatásának keretében négy különböz? zsírt és olajat vizsgáltak: a disznózsírt ,a vajat ,a repceolajat ,és az olivaolajat. A vizsgálatban részt vev?k több mint három hónapig normál étrendjük mellé naponta plusz 500 gr. zsírszegény joghurtot fogyasztottak dúsítva a fenti zsírok-olajok valamelyikével.

Az olivaolajjal dúsított joghurtot fogyasztó csoport számolt be a legnagyobb jóllakottság érzésr?l ,és az ? vérükben volt mérhet? ezzel összefüggésben a legmagasabb szerotonin szint. S?t ennek a csoportnak a tagjai szubjektív véleményüket is kifejezték:nagyon laktatónak találták az olivaolajos joghurtot. A vizsgált id?szakban a többi három csoportban növeked? testzsírszázalékot vagy testsúlyt mértek.

A kutatók elismerték hogy a kezdeti eredményeket nem tudták ” hova tenni” , miután a repceolaj ,és az olivaolaj hasonló zsírsavakat tartalmaz. A figyelem ezután egy teljesen más típusú vegyület felé fordult amely az olivaolaj aromáját adja.Ebben a vizsgálatban az egyik csoport az olivaolaj aromájának kivonatát kapta a joghurtba ,míg a kontroll csoport sima joghurtot. Az eredmény meggy?z? volt. Az „illatcsoport” kalória bevitele változatlan maradt, míg a kontrollcsoport tagjai átlagosan 176 kilokalóriával fogyasztottak többet naponta, és a szerotonin szint is alacsonyabb volt a vérükben.

Hogy meddig tart a jóllakottságérzés étkezés után ez több tényez?t?l függ, de a vércukorszint változása különösen jelent?s ebb?l a szempontból. Minél gyorsabban esik annál hamarabb érzi magát éhesnek a személy.A tanulmány egy újabb fázisában tehát a vércukorszint változása került a figyelem középpontjába.Az olivaolaj aromaanyagai közül melyek azok amelyek leghatékonyabban gátolják a glükóz felszívódását. Ebben a lépésben a kutatóknak sikerült azonosítani két anyagot amelyek hatékonyan gátolják a glükóz felszívódását a vérb?l a  májsejtekbe. Mivel olivaolajat a világ több táján készítenek még a földrajzi tényez? is „bezavar” a dologba. A spanyol ,a görög ,az olasz ,és az ausztrál olajokat összehasonlítva az olasz olajban található legmagasabb mennyiségben a két aromát adó vegyület, amelyek képesek a jóllakottság érzését kelteni.

A megoldás tehát : csökkentett zsírtartalmú  aromaterápiás illatú élelmiszer-ipari termékek ,amelyeknek tényleg alacsony a kalória tartalmuk de az illatuk mégis azt közvetíti felénk teljesen jól vagyunk lakva.

Forrás: ScienceDaily