Szélütés kezelésére speciális mentőautót készítettek Németországban

(MTI) – Klaus Fassbinder német professzor és munkacsoportja speciális mentőautót tervezett szélütés kezelésére, hogy a panasz megjelenésétől kezdve a lehető leggyorsabban teljes kórházi kezelést tudjanak nyújtani.

 Az agyi katasztrófa a halálokok sorában a harmadik helyen áll, és a tragikus, sokszor állandó segítséget igénylő bénulásoknak, mozgászavaroknak a leggyakoribb oka. A gyors kezelés életet menthet és az idegrendszeri károsodás csökkentésében igen sokat segíthet, ezért német orvosok és autótervezők közös munkája a kórházi őrzőszoba minden technikájával fölszerelt mentőautó, amely jelentősen megváltoztathatja a betegek sorsát.

Az agyi katasztrófa legtöbbször úgy következik be, hogy valamelyik agyterületet vérrel ellátó ér elzáródik. Ez négyszer gyakoribb, mint a másik forma, az agyvérzés, amikor az ér megpattan és a kizúduló vér okoz agykárosodást.
Hazánkban évente átlag 18 000 ember veszti életét szélütés következtében és kétszázezerre tehető azoknak a száma, akik ilyen esemény után élik legtöbbször igen nehéz életüket. Ha az első tünetek után a beteg megfelelően fölszerelt ideggyógyászati osztályra kerül és ott speciális kezelést kap, a hatás rendkívüli lehet, de ehhez négy és fél órán belül oda kell érnie.
A megfelelő gyógyszeres kezelés előtt CT-vizsgálatot kell végezni. Ez a rendkívüli műszer igen drága és jelenleg sok gyógyintézetben sincsen, de ebben a kocsiban a diagnosztikus beavatkozás azonnal megoldható. Ez kimutatja, hogy a rosszullét hátterében az agyi ér fontos szakaszának elzáródása alakult ki.
A rendkívüli autóban a CT műszer mellett gyors kémiai laboratórium és minden olyan eszköz megtalálható, amellyel a teljes értékű gyógyszeres kezelést azonnal elkezdhetik.
A kutatók szerint a szélütést szenvedett betegeknek legfeljebb 15-40 százaléka ér be időben a kórházba, hogy az injekciós kezelést elkezdhessék.
A különleges mentő eddig 53 beteghez rohant ki és átlag 35 perc alatt a kezelést elkezdhették. A városi mentőszolgálat kocsijával ehhez 76 percre volt szükség. Egy órán belül a forgalomban lévő mentők a betegeknek csak négy százalékához értek ki, míg az új kocsi a hívás 57 százalékában eljutott a helyszínre – olvasható a Lancet Neurology szaklapban közzétett tanulmányban.